„Úgy zúg a fülem, hogy megbolondulok”

65 év feletti nő vagyok. Immár 10 esztendeje zúg a fülem, hol nagyobb intenzitással, amikor majd’ megbolondulok, máskor halkabban és kevésbé feltűnően. Megoldást eddig nem találtam – nem tudják, mi okozza a problémámat…

Amennyiben a környezetben nincs ilyen zaj, mi mégis zúgást, fütyülő hangot, süvítést, csengést vagy sípolást hallunk a fülünkben, fülzúgásról van szó – jegyzi meg a szerkesztő. A latinul tinnitusnak nevezett probléma oka sok esetben a fül betegségének köszönhető, lehet szó a külső-, a közép- és a belső fülről is.

A fülzúgás időszakos vagy akár folyamatos is lehet, s valóban, hol intenzívebben hallani, hol kevésbé. Érdemes meghatározni a zúgás jellemzőit, mert ez sokat segíthet abban, hogy kiderítsük, mely betegség állhat a háttérben. Egységes álláspont valóban nemigen létezik azt illetően, mi válthatja ki a hirtelen fellépő, tartós zúgást.

Kutatások arra jutottak, hogy az esetek egy részében külső, tartós, erős zajhatásra alakul ki, a panaszosok kb. 10 százalékánál a nyak sérülése, a nyak-, az állkapocs ízületi problémája okozza. Ugyancsak 10 százaléknál valamilyen betegségből származik a fülzúgás, például keringési-, pajzsmirigy-, vagy idegrendszeri gond, de lehet a hátterében diabétesz és fogászati probléma is. Olykor egyszerű okra is gyanakodhatunk: fülzsír dugóra például. A belső fül vérkeringési zavara szintén lehet a panasz forrása – jegyzi meg a szerkesztő.

shutterstock_37454704

Amennyiben fizikai problémát nem találnak a fülzúgás hátterében, lelki okokat is gyaníthatunk. Legtöbb esetben arról van szó, hogy az illető nem akar meghallani valamit, elhatárolódik tőle, fél valamitől, egy kihívástól, amellyel szembe kell majd néznie.

A fülzúgást mindenképpen szakorvossal szükséges megvizsgáltatnibelgyógyásszal, fül-orr-gégésszel, neurológussal. Nagy eséllyel tudnak megoldást a problémára, ha mégsem, akkor pszichológussal is konzultálhatunk.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?