Puffadás ellen – ne csak a tünetet kezelje!

A puffadás nem pusztán kellemetlen, de komoly egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet.

Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mi okozhatja és mit tehetünk puffadás ellen.

Puffadás – civilizációs ártalom?

Nagyon sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

  • Átmeneti puffadást okozhat a magas zsiradék és rosttartalmú ételek fogyasztása, vagy egy stresszesebb időszak, amikor kapkodva eszünk, sok levegőt nyelünk.
  • Gyakran az ülőmunka, a szűk, szoros ruhák viselése és a kevés mozgás áll a háttérben. Jelentkezhet antibiotikum kúra közben és után is. Ilyen esetekben életmódváltoztatással, odafigyeléssel és probiotikumok szedésével rendszerint idővel rendeződnek a panaszok.
  • Ha azonban a puffadás hosszabb ideje fennáll és más tünetek – hasmenés vagy székrekedés, hasfájás, hányinger, hányás vagy egyéb panaszok – is jelentkeznek, akkor mindenképp szükséges az orvosi kivizsgálás.

Puffadás ellen – a kiváltó okok feltárása

A vizsgálat során a kezelőorvos elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. Fontos, hogy előtte gondoljuk át, hogy mikor jelentkeznek a tünetek – érdemes lehet a találkozó előtti hetekben a megfigyeléseinket lejegyezni – köthető-e valamihez a puffadás kialakulása. Gondoljuk át, hogy van-e egyéb tünetünk is, ha igen, pontosan milyen panaszok. Van-e egyéb ismert betegségünk, szedünk, vagy szedtünk-e valamilyen gyógyszert az elmúlt időszakban.

Haspuffadás

Foto:123rf.com

Ezeket a kérdéseket nagyon fontos átbeszélni, hiszen sok információt nyújtanak a kivizsgálás további menetéről. Az antibiotikum szedés kapcsán fellépő puffadás például probiotikum szedéssel, a bélflóra helyreállításával rendszerint jól kezelhető. De gyakran okoznak puffadást a különböző kardiológiai panaszok és a diabétesz miatt alkalmazott gyógyszerek is, ilyenkor a gyógyszer cseréjéről érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”

Az egyéb tünetek határozzák meg a további vizsgálatokat

Ha azonban az egyéb tünetek alapján gasztroenterológiai probléma körvonalazódik, akkor ilyen irányú, célzott vizsgálatokat végeznek. Első körben rendszerint a kilégzéses vizsgálat elvégzésére kerül sor. Több típusa is létezik, az egyéni tünetek alapján határozzák meg, hogy melyiket szükséges elvégezni.

Foto:123rf.com

 

  • A puffadás hátterében akár epekövesség, hasnyálmirigy probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa). Ezek kizárására széklet- és vérvizsgálatra, hasi ultrahangra, illetve béltükrözésre is sor kerülhet.
  • Ha a tej után fogyasztása okoz puffadást, hasmenést és intenzív bélhangokat, akkor laktóz intolerancia állhat a háttérben.
  • Fruktóz felszívódási zavarrautal, ha a tünetek – jellegzetes a fokozott bélmozgás és ehhez társuló hangjelenségek – a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek.
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) is okozhat puffadást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat. Ennek kizárására laktulóz tesztet végeznek.
  • Puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat a hisztamin intolerancia, melyet a magas hisztamin tartalmú ételek okoznak az arra érzékenyeknél.
  • Hasmenést és székrekedést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhat az autoimmun gluténérzékenység. Ezt azonban már nem kilégzéses teszttel, hanem vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni. Negatív leletek esetén fennáll a nem-cöliákiás gluténérzékenység esélye is.

Nem kell együtt élnie a puffadással!

Puffadás kezeléséhez fontos a sport és a folyadékpótlás.

Foto:123rf.com

Sokan természetesnek veszik a puffadásos tüneteket, azt, hogy a nap végére egyre jobban feszít a nadrág, a fokozott gázképződés pedig sokszor annyira kellemetlen, hogy inkább lemondják a társasági programot. Pedig ha kiderítik, hogy mi okozza a puffadást, akkor megfelelő kezeléssel meg lehet szabadulni a kellemetlen tünettől.

Puffadás és étvágytalanság -lehet az epehólyag gyulladás tünete is

„A kiváltó októl függően diétával – a panaszt okozó élelmiszerek mellőzésével – vagy enzimpótlással, étrendkiegészítők, probiotikum szedésével vagy gyógyszerekkel meg lehet szüntetni a puffadást. Emellett az életmódbeli változtatások is fontosak: a rendszeres étkezések, a megfelelő mennyiségű rost- és folyadékfogyasztás és a testmozgás mindenképp jótékony hatású akkor, ha az alapbetegséget, a puffadást kiváltó okot kezeljük.”

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.