Puffadás és étvágytalanság -lehet az epehólyag gyulladás tünete is

Az epehólyag gyulladás alapvető oka, hogy az epekő, epekövek megrekednek az epehólyag „kijáratánál” és akadályozzák az epe elfolyását. 

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak az akut tüneteket kell komolyan venni, de a krónikus epehólyag gyulladást is.

Akut és krónikus is lehet az epehólyag gyulladás

Az epehólyag gyulladás az esetek 95%-ban az epekövesség miatt alakul ki, bár ritkábban bizonyos traumák, immunhiányos állapotok, egyes betegségek (például veseelégtelenség, koszorúér betegség, elhízás, cukorbetegség, hiperlipidémia) és gyógyszerek is kiválthatják.

 

Haspuffadás

Foto:123rf.com


Akut esetben, amikor az az epe elfolyása az epekő miatt akadályozott, olyan feltűnő tünetekkel jelentkezik, mint a has jobb oldalának fájdalma, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, a puffadás, a láz. A laborvizsgálat a magas fehérvérsejt számot is kimutatja. A panaszok általában hirtelen kezdődnek, és kezelés nélkül erősödhetnek is. A fájdalom mélyebb légvételeknél és evés után erősödhet, esetleg a jobb vállba, hátba is sugározhat. A krónikus epehólyag gyulladás tünetei ehhez képest lassan, fokozatosan alakulnak ki, elmúlnak, majd ki-kiújulnak, és nem járnak lázzal.
Panaszok esetén már fizikális vizsgálattal is kimutatható az epehólyag érzékenysége, de a pontos diagnózishoz szükség lehet hasi ultrahang vizsgálatra, laborvizsgálatokra, amelynél elsősorban a fehérvérsejt számra, a bilirubin, alkalikus foszfatáz és a szérum animotranszferáz szintre koncentrálunk, és esetleg CT vizsgálatra is. Mindenképpen ki kell zárni a hasonló panaszokat okozó vakbélgyulladást, hasnyálmirigy gyulladást és az „egyszerű” epegörcsöt – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A cél, hogy nyomon követhessük az epe termelődését és áramlását a májból a vékonybélbe, illetve megfigyelhessük, van-e elzáródás, és ha igen, pontosan hol.

haspuffadas

Foto:123rf.com

Az epehólyag kezelése után fontos az életmód

Epehólyag-gyulladás esetén a beteg kórházi ellátást kap, és akut panaszok, esetleges komplikációk (például az epehólyag perforációja vagy üszkösödése) esetén azonnal műtétre kerül sor. Hacsak nincs kizáró ok, rendszerint laparoszkópos beavatkozásról van szó, amely során eltávolítják a gyulladt epehólyagot. Ha nem léptek még fel komplikációk, a műtét később is elvégezhető, de fájdalomcsillapításra és antibiotikumos kezelésre mindenképp szükség van. Ilyenkor a tervezett műtét időpontjáig (és később az után is) fontos a szigorúan zsír- és fűszerszegény diéta tartása.
A diéta alapját a gyakori, kis étkezések és a zsírbevitel visszaszorítása jelenti, a napi bevitt zsír mennyisége nem lehet több 50 grammnál. Vagyis kerülni kell a zsíros húsokat, tejtermékeket, az olajban sült, fűszeres, nehéz ételeket. Emellett erősen vissza kell fogni az alkoholfogyasztást is. Ugyanakkor a bőséges folyadékbevitel és a rostdús táplálkozás erősen ajánlott. Ilyenkor a zöldségek, gyümölcsök esetleges puffasztó hatását is érdemes kiküszöbölni – ebben, és a személyre szabott epediéta összeállításában ajánlott dietetikus segítségét kérni – hangsúlyozza Németh doktornő.
Az epehólyag jó működéséért az életmóddal is sokat lehet tenni, különösen azoknak ajánlott az elővigyázatosság, akiknek már volt gondjuk e téren, vagy a családban voltak már „epések”. Alapvetően kerülendők a telített zsírok, és fontos betartani az étkezési időpontokat is, lehetőleg egy étkezést sem kihagyva. Ajánlatos a heti 150 perc mozgás is, ami fontos lépés a testsúly rendezésében is, amennyiben túlsúly is jelen van. Az elhízás ugyanis az epekövek kialakulásának egyik rizikófaktora. A fogyásnál azonban elengedhetetlen a fokozatosság, ha ugyanis heti 0,5-1 kilónál nagyobb mértékű a súlyvesztés, az szintén növeli az epekövek kialakulásának kockázatát. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Az epekő az apró köveket vagy csomókat jelöli, melyek az epehólyagban formálódnak. Az itt kialakult kémiai egyensúlytalanság eredményei. Milyen típusok vannak azonban és kinél jelentkezhetnek?

Epekő – milyen típusok léteznek és kiket veszélyeztethet? – 1.rész

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.