Okostelefon, ami stresszt okoz!

Brit kutatók szerint az okostelefon kényszeres ellenőrzése talán nem is olyan okos dolog.

A figyelmeztetés egy tanulmányon alapul, amely összefüggést mutatott ki az internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefonok és a stressz-szint növekedése között. Ennek oka az, hogy a felhasználók kényszeresen ellenőriznek minden bejövő figyelmeztetést, és azonnal válaszolni próbálnak minden egyes üzenetre. Meglepő módon azonban a kutatók nem mutattak ki kapcsolatot az okostelefon professzionális, munka célú felhasználása és a stressz között. Úgy látszik, hogy a stressz szintjének növekedéséért csak az ilyen eszközök személyes célú felhasználása felelős, vagyis a barátságok fenntartása és közösségi oldalak híreinek követése.

„Az emberek egyre gyakrabban használják az okostelefonokat életük különböző területeinek kezelésére” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Richard Balding, a Worchester Egyetem pszichológusa. „Minél többet használjuk azonban az ilyen eszközöket, annál jobban függővé válunk ezektől, és ennek következtében valójában növeljük, nem pedig oldjuk a stresszt.”

A kutatás során, melynek eredményeit várhatóan a Brit Pszichológus Társaság csütörtöki chesteri konferenciáján teszik közzé, Balding és munkatársai több mint száz résztvevő pszichometriai stressz tesztjét elemezték. Az alanyok egy kérdőívet is kitöltöttek telefonhasználatukról. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek általában először azért szereznek be ilyen telefont, hogy hatékonyabban kezelhessék munkájukat.

14299

A későbbiekben azonban ez lassanként átcsap személyes felhasználásba, és a felhasználók lassanként többet foglalkoznak a virtuális közösségi hálók kapcsolattartásával. E minta megerősödésével párhuzamosan pedig a stressz-szint is megemelkedik. Minél gyakrabban nézegeti valaki a telefonját személyes okokból, annál inkább emelkedik esetében a stressz-szint. Szélsőséges esetekben a kapcsolattartással összefüggő nyomás olyan túlzó méreteket ölt, hogy a felhasználó olyan bejövő figyelmeztetéseket is érzékelni vél (a telefon rezgése révén), amelyek valójában nem is történnek meg.

Balding szerint jó dolog a kapcsolattartás, de mindenkinek szüksége van egy kis szünetre. Egy kis egyedüllétre. Különben fennáll a kockázata, hogy az állandó kapcsolattartásból eredő stressz és feszültség már negatív hatást gyakorol kapcsolatainkra.

Forrás: