Milyen mértékű alkoholfogyasztás az egészséges?

Aki néhány italt megiszik, még jól jár?

Azok az emberek, akik hetente néhány italt megisznak, tovább élnek, mint akik nem kortyolgatnak sosem – ám még a mértékletes alkoholfogyasztás is növelheti bizonyos rákfajták esélyét – világított rá egy új tanulmány.

Hasznos a mérsékelt alkoholfogyasztás, vagy sem? Erre a kérdésre kereste a választ egy új tanulmány. Azok az emberek ugyanis, akik keveset, de isznak, tovább élnek, mégis bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét a mértékletes alkoholfogyasztás is növeli.

Az új tanulmány számára ez az igen komplikált kérdés megválaszolása volt a feladat. A szakértők szerint összességében azt lehet tanácsolni, hogy akik többnyire isznak, azok számára is okosabb csökkenteni a mennyiséget. A jelentésben áll az is: nem kell azt hinnünk, hogy a második pohár bor minden este jót tesz – hangsúlyozta Andrew Kunzmann, a Belfast-i Queens Egyetem vezető kutatója.

A közel 100 ezer amerikai felnőttel készült tanulmány rámutatott: azok, akiknek életük végéig mértékletes az alkoholfogyasztásuk, kisebb eséllyel halnak meg az elkövetkező 9 évben. Az eredmény ugyanez volt a nem ivókkal és a kevésbé mértékletes alkoholfogyasztást gyakorlókkal való összevetéskor is.

Mi számít mértékletes alkoholfogyasztásnak?

Hetente 1-3 ital nőknek és férfiaknak egyaránt – például 3,5 deci sör vagy 1,4 deci bor egy alkalommal. Kunzmann kiemelte ugyanakkor: azt nem sikerült bizonyítani, hogy az enyhe alkoholfogyasztás önmagában egészségügyi előnyökkel járna. „Az eredmények megfelelő értelmezésére felhívjuk a figyelmet” – hangsúlyozta.

A hosszabb életet a mértékletes ivók esetében egyéb dolgok is eredményezhetik – így az étrendjük, a jövedelmük, a több testmozgás például. Kunzmann kutatócsoportja igyekezett minden szóba jöhető tényezőt számításba venni, de természetesen mindent nem lehet. Timothy Stockwell, a Victoria Egyetem Kanadai Szerhasználat Kutatási Intézetét vezeti, s nem volt bevonva a tanulmányban, ugyancsak úgy véli, hogy ezeknél az embereknél más is szerepet játszhatott a hosszabb életben.

Mi a helyzet azonban a szívbetegség alacsonyabb valószínűségével és az alkoholfogyasztással?

Az évek során számos tanulmány sugallta azt, hogy a mértékletes szesz előnyös, de azért voltak hibáik ezekben a kutatásokban is. „Egyik például az, hogy a korábban ivókat gyakran vegyítették a nem ivókkal. Azok, akik csak régebben ittak alkoholt, egészségügyi okok miatt hagyták abba” – emelte ki Stockwell. Saját kutatásában a szakember felfedezte, hogy ha figyelembe veszik ezeket a tanulmánybeli hibákat, a mérsékelt alkoholfogyasztás „előnyei” eltűnnek.

Kunzmann egyetért azzal, hogy a korábbi ivók részvétele a tanulmányokban valóban probléma. Ám az idősebb felnőtteket a tanulmány során megkérdezték alkoholfogyasztási szokásaikról, s az elhalálozás kockázata a legalacsonyabb volt átlagosan azok között, akik egész életükben mértékkel ittak. Kilenc esztendő alatt a tanulmány résztvevőinek közel 10 százaléka meghalt, miközben csaknem 13 százalékuknál rák alakult ki – mutatott rá a tanulmány.

Összevetve őket a mértékletes alkoholfogyasztás gyakorlóival, az életük végéig nem ivók egynegyedével nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint ők. A rizikó ugyanakkor 19 illetve 38 százalékkal volt magasabb azon férfiak és nők esetében, akik sokat ittak. A „sok” általában 2-3 italt jelent naponta mindkét nemnél.

A rák kialakulásának kockázata azzal együtt emelkedett, hogy milyen gyakran fogyasztottak alkoholt az emberek. Ellenben a nem ivóknál 7 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki rák és haltak meg emiatt, mint a mértékletes alkoholfogyasztók.

A kockázat 10 százalékkal volt nagyobb a sokat ivók körében és 21 százalékkal magasabb a nagyon sok alkoholt fogyasztóknál (ami 3 vagy több italt jelent naponta). Mindent összevetve tehát nem létezik tudományos egyetértés abban, hogy mi is számít alacsony kockázatú alkoholfogyasztásnak.

A túlalvás olyan káros, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Hári István

    Mit jelent ez a mondatrész:”…azok,akiknek életük végéig(!!!)mértékletes az alkoholfogyasztásuk,kisebb eséllyel halnak meg az elkövetkező(!!!) 9 évben.” …
    anomália a téridőben?