Berepedő száj: mi használ a hidegben igazán?

Mit tehetünk az ajkunkért télen?

A hideg időben természetes, hogy testünk fázik – ám az ajkainkkal ellentétben törzsünket és végtagjainkat fel tudjuk öltöztetni. Az ajkak vékony bőrrétegét nem óvja semmi. Hogyan tudjuk mégis télen megvédeni, hogy a berepedő száj ne okozzon gondot?

Nehéz mit tenni a hideg időben az ajkak védelme érdekében – hiszen ezt a testrészünket nem tudjuk olyan hatékonyan befedni, mint a többit. A száj bőrrétege ráadásul vékony, s könnyen kiszárad.

Fotó: 123rf.com

Sajnos, az ajakírek sem igazán hatékonyak: a bennük levő glicerin vízmegkötő, s csak átmeneti védelmet ad. A bőr alsóbb rétegeiből a nedvességet kivonja a felszíni bőrrétegbe, de innen hamar elpárolog, ezáltal az ajkak kiszáradnak, s berepedő száj lesz az eredmény.

Nem célszerű a kőolajszármazékokkal teli kozmetikumok alkalmazása sem. Nem ajánlottak a vazelines termékek, mivel ezek a bőr természetes hidrolipid rétegére hatnak rosszul, alkalmazásuknak köszönhetően állandóan ápolást igényel majd. Jobban tesszük, ha helyettük a berepedő száj ellen természetes szereket használunk. Nagyon jó minőségű olajokat találunk ma már erre a célra, melyek nemcsak hatékonyak, de jó illatúak és természetes gondoskodást kínálnak

Ilyen a makadámiaolaj: nem tömíti el a pórusokat, s nemcsak az ajkakra lehet alkalmazni, bármikor segítséget ad a száraz bőrnek. Jól járunk az avokádóolajjal is. Olyan növényi olajról van szó, mely természetes módon gátolja a párolgást, s ezzel védelmet biztosít a berepedő szájnak – a bőr külső rétegének megóvásával. A jojobaolaj szintén ismerős lehet. Ha természetes ápolásra van szükségünk, mindig jó választás az ajkakra. A szőlőmagolajat a leghatékonyabb módszernek tartják a természetes kezelést illetően. A berepedő száj ellen kifejezetten ajánlott ez a jó minőségű növényi olaj.

Fotó: 123rf.com

A méhviasz sem ismeretlen azok számára, akik kellemes tapintású bőrt szeretnének. Számos bio ajakbalzsamba kerül méhviasz, mivel rendkívül hasznos a száj védelmére is. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy mivel a napsugarak télen is kárt okozhatnak, ajkunkat kenjük be megfelelő fényvédő krémmel. Manapság már nem nehéz olyat beszerezni, amely kimondottan szájra készült. Így az UV-sugaraktól sem kell tartanunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.