Limfóma a bőrön – igen, létezik

A limfóma egy igen gyakori hematológiai daganat, melynek több típusa is létezik, amik más-más prognózissal bírnak.

Az egyik típusa a bőr limfóma (cutan lymphoma). Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Kárpáti Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától kérdeztük meg. 

Mi is az a bőrlimfóma? 

A limfóma egy olyan rosszindualtú hematológiai megbetegedés, amely a limfocitákból indul ki. A limfociták főleg a nyirokcsomókban, de más szervekben, így a bőrben is fellelhetők. Amennyiben a bőr érintett, úgy azt  bőr limfómának, cutan limfómának nevezik, és a non-Hodgkin limfómák közé sorolandó. 

Az állapot általában a bőr T-sejtes limfómáját takarja (CTCL), vagyis ekkor a T-limfocitáknál lép fel a probléma. Ekkor a T-sejtekben olyan rendellenességek alakulnak ki, amelyek megtámadják a bőrt. Létezik még a bőr B-sejtes limfómája is, ám az jóval ritkább. Érdemes tudni, hogy minkét fő csoportnak vannak még további típusai is- ezt a vizsgálatok alkalmával fontos tisztázni, hiszen a betegség pontos diagnózisa szükséges a legoptimálisabb kezelés megválasztásához.  

A bőrlimfómának van primer és secunder változata is, attól függően, hogy a limfóma elsődlegesen a bőrből indult ki, vagy a nem bőrből kiinduló limfóma, ami a bőrt is érinti. 

 

Könnyű összekeverni bizonyos bőrbetegségekkel 

bőrlimfóma

Foto:tromboziskozpont.hu

A diagnózis felállításában nagy szerepe van bőrgyógyásznak, hematológusnak, valamint patológusnak is. Első körben fizikális vizsgálatra van szükség, majd indokolt a nyirokcsomók érintettségének meghatározása is. Ezen kívül szükség van még vérvételre, bőrbiopsziára, immunhisztokémiai vizsgálatra, a véráramlás citometriai vizsgálatára, valamint PET CT/MRI-re is, az állapot stádiumának meghatározására, valamint a primer/secunder forma elkülönítésére. Amennyiben nyirokcsomó megnagyobbodás is jelen van, vékonytű biopsziával onnan is szükséges mintát nyerni- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. 

 

A kezelés legtöbbször kombinált 

A terápia megválasztásához elengedhetetlen a limfóma pontos diagnózisa, stádiumának meghatározása. A kezelés legtöbbször kombinált, mely a következőket foglalhatja magában: 

  • Krémek, kenőcsök (szteroidos) 

  • UV 

  • Fényterápia 

  • Gyógyszeres kezelés 

  • Sugár/kemoterápia 

  • Csontvelő átültetés 

  • Biológiai terápia 

 

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.