7 megoldás, hogy az érzékeny bőr is ellenállóbb legyen

Az érzékeny bőr sajnos az év minden szakában kihívást jelenthet a tulajdonosának, de különösen nehéz számukra az őszi-téli időszak. Ilyenkor a környezet viszontagságai ugyanis tovább ronthatnak az egyébként sem könnyű helyzeten. De mégis mi okozhatja az érzékeny bőrt? Milyen jelei vannak, honnan tudhatjuk, hogy mi is ilyesmivel küzdünk? Miután ezeket a kérdéseket letisztáztuk, megmutatjuk, hogyan lehet tenni e kondíció ellen!

Miért érzékeny a bőr?

Alapvetően számos oka lehet annak, hogy az érzékeny bőr jeleit tapasztaljuk, de általánosan elmondható, hogy a védekezőképesség sérüléséből indulhatnak ki a gondok. Kereshetjük tehát az okokat valamilyen krónikus bőrbetegségben; jó példa lehet erre a rozácea, a kontakt bőrgyulladás és az ekcéma is. A száraz bőr is érzékenységhez vezethet, ami különösen a kezeken, a lábfejeken, a karokon és a lábszárakon jelentkezik. De lehet, hogy egész egyszerűen valamilyen allergiás reakció hozza felszínre a tüneteket.

Fontos, hogy amennyiben a tüneteket észleljük, forduljunk a háziorvosunkhoz, illetve egy megíbzható bőrgyógyászhoz, hogy felderíthessük a probléma okát. Az érzékeny bőr ugyanis magában is kellemetlen, de az egyes kiváltó okok számos más problémát is hozhatnak magukkal. De melyek azok a tünetek, amelyekre figyelnünk kell?

Tünetek, amelyeket ne hagyjuk figyelmen kívül

Amikor érzékeny a bőrünk, akkor az alapvetően reaktívvá válik a külső hatásokra – és a reakciók huzamosabb ideig fennálhatnak. Ezek között említhetjük például a bőrfelszín kipirosodását, a felszínen jelentkező duzzanatot és viszketést. Érezhetünk emellett szúró, égető érzést is, sőt egyeseknél egyenesen kiütések, csalánkiütések jelentkeznek. Azt már említettük, hogy maga a száraz bőr is érzékeny, így nem meglepő hogy a bőrszárazság, a repedezés, esetleg hólyagosodás is jelentkezhet. Olyanok is vannak, akiknél az érzékenység a bőrfeszülésben, bizsergető érzésben jelenik meg.

törülköző, nő, bőr

7 megoldás érzékeny bőrűeknek

Ha tehát a fent felsorolt tüneteket – vagy azok egy részét – rendszeresen tapasztaljuk, érdemes elgondolkodnunk egy szakember felkeresésén. Ha ezek a jellemzők nem súlyosak, akkor megpróbálhatunk néhány otthoni megoldást is a tünetek enyhítésére, a bőr megerősítésére. Természetesen ha az alábbiakkal nem érünk el tartós pozitív változást, elkerülhetetlen lesz a széleskörű kivizsgálás és alapos orvosi kezelés.

A zuhanyzás menete

Ha érzékeny bőrrel küzdünk, már az sem mindegy, hogyan zuhanyzunk. Ilyenkor érdemesebb rövidebb ideig állnunk a víz alatt, maximum 5-10 percig – ez egyébként is elég arra, hogy tiszták legyünk, és még környezetbarátak is vagyunk. A víz pedig legyen inkább langyos, semmiképp sem forró!

Organikus tisztálkodás

Természetesen az sem mindegy, milyen anyagokkal ápoljuk a testünket zuhanyzás közben. A különböző illatos-habzó tusfürdők helyett részesítsük előnyben a gyengéd, illatmentes készítményeket, organikus szappanokat! A bőrünk ezekre jó eséllyel nem fog kipirosodással, gyulladással válaszolni.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az egyéb háztartási szereket is érdemes ilyen szempontok alapján beszerezni. Legyen az öblítő, mosószer vagy mosogató folyadék – válasszuk okosan!

A folyamat zárása

Miután végeztünk a tisztálkodással, az odafigyelés még nem érhet véget; nem mindegy ugyanis, hogy mivel és hogyan száradunk meg. Érdemes egy jó minőségű pamut törölközőt beszerezni, ami nemcsak tartósabb, mint a szintetikus társai, de jobb a nedvszívó képessége és még környezettudatosabb választás is. Fogjuk tehát a pamut törölközőnket, és annak segítségével finoman itassuk fel a testfelszínről a vizet – semmiképp se dörzsöljük!

Hidratálás

Törölközés után pedig következhet a hidratálás, ami kizárólag természetes anyagokkal történhet – essen illatanyag- és parabénmentes termékre a választásunk. Ha odafigyelünk, hogy mit használunk, a bőrünk nagyon hálás lesz érte.

Parfümök helyett

De mit tehetünk, ha semmilyen általunk használt termékben nincsenek káros illatanyagok, parfümök? Nos, egyszerűen pótolhatjuk az illatfelhőt különböző esszenciális olajokkal. Ezek sokkal kisebb eséllyel válthatnak ki bármilyen irritációt, de a kellemes illatokat garantálják. Találjuk meg a kedvencünket, legyen az csábító vaníliaesszencia, izgalmas narancs vagy klasszikus levendula!

Előtesztelés

Azok számára, akik érzékeny bőrűek, elengedhetetlen, hogy minden terméket előre teszteljenek magukon – ezt már csak a jól bevált készítmények esetében lehet átugrani. Ha tehát új szappant vagy hidratálót készülünk használni, fogjunk belőle egy kisebb mennyiséget és egy kevésbé szem előtt lévő területen próbáljuk ki! Ezt az „élesben való” használat előtt minimum 24 órával érdemes megtenni.

A leghasznosabb vitaminok

A bőrünknek sokat segíthetünk, ha megtámogatjuk különböző vitaminokkal. Az érzékeny bőr jó barátja a B5-vitamin, ami növeli az ellenállóképességet és bőrnyugtató is. Az antioxidáns jellemzőiről ismert C- és E-vitaminok is beválnak, csak úgy, mint a védelmező ceramidok és a hialuronsav.

Ha kitartóan követjük ezeket a tanácsokat, akkor a bőrünk rövid időn belül szinte megújulhat. Az persze, hogy a tünetek enyhülnek, nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi szokásainkhoz – kérjük ki szakember véleményét, mielőtt így tennénk!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.