Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

A nyirokcsomó megnagyobbodása gyakori tünetnek számít, hiszen a fertőzésekkel szembeni védekezés fontos hálója a nyirokcsomó. 

Azonban, ha látszólag minden ok nélkül tapintunk ki magunkon duzzadt nyirokcsomókat, akkor sokszor pánikba esünk hiszen az egyik gyakori rosszindulatú hematológiai daganat, a limfóma tünete is lehet. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, vajon mikor gyanakodjunk súlyos betegségre nyirokcsomó megnagyobbodás esetén. 

A nyirokrendszer rosszindulatú daganata-limfóma 

A limfóma röviden a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. A nyirokrendszer részei a nyirokcsomók és az erek/nyirokutak, melyekben a nyirokfolyadék kering. A nyirokfolyadék a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejteket tartalmazza, a nyirokcsomók pedig egyfajta szűrőként működnek, melyek elfogják és elpusztítják a baktériumokat és vírusokat, hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés terjedését. A szervezetben több nyirokszerv is található: a nyirokcsomók, a mandulák, a lép és a csecsemőmirigy, és a nyirokcsomók pedig testszerte megtalálhatóak.  

A nyirokszervekben ún. limfociták termelődnek, melyek egyfajta fehérvérsejtek (T-és B-limfociták). A limfóma esetén a limfociták kezdenek kontrollálatlan osztódásba és növekedésbe. Ezek az elrákosodott limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Emiatt alakul ki a betegség jellegzetes tünete, a nyirokcsomó megnagyobbodása.  

A limfómának 2 fő típusa van: Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma (ezeken belül még több altípust különböztetünk meg. 

Honnan tudom, hogy a nyirokcsomó duzzanat limfómát jelez? 

Amennyiben valaki megduzzadt nyirokcsomót tapint ki magán, úgy felvetődhet benne a kérdés, hogy nem limfóma egyik tünete vajon?

Foto:pixabay.com

Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, ha az érintett nemrégiben beteg volt (esetleg most is az), akkor nagy valószínűséggel a természetes védekezési folyamatok indultak be. Szintén nem ad okot aggodalomra, ha a nyirokcsomó fájdalmas- ez főleg gyulladást jelez, mely szintén valamilyen fertőzés eredménye. Ilyen esetekben a nyirokcsomó duzzanata egy idő után csökken majd megszűnik (ritkán előfordulhat, hogy nem húzódik vissza). Kevesen tudják, de valamilyen túlérzékenység, allergia, intolerancia is generálhat nyirokcsomó megnagyobbodást. 

Foto: 123rf.com

Limfómára akkor kell gyanakodni, ha a duzzanat nem szűnik, nem kapcsolható fertőzéshez, betegséghez, a csomó fájdalmatlan, nő, több mint 1 cm, esetleg a test több, különböző részein is kitapintható. 

Ezek mellett figyelemfelhívó jel lehet még, ha az illető az alábbi tüneteket is tapasztalja a nyirokcsomó megnagyobbodás mellett: 

  • Fogyás 

  • Éjszakai izzadás 

  • Megmagyarázhatatlan láz/hőemelkedés 

  • Hasfájdalom 

  • Rossz vérkép (csökken a vörösvérsejt-, fehérvérsejt- és vérlemezke-szám) 

Amennyiben szövettan eredményéből kiderül, a beteg limfómával áll szemben, úgy a terápiát mielőbb meg kell kezdeni. Minél hamarabb derül fény a problémára, annál nagyobb a gyógyulás esélye! 

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.