Ellenség a vérben – hematolóliai rosszindulatú daganatok

A hematológiai rosszindulatú daganatok – köznyelvben vérrák- gyakori rákos megbetegedésnek számítanak, melyek bármely korosztályt érinthetnek. Több típusuk és altípusuk is van, melyek más-más prognózissal bírnak.

A vérrák, vagyis a hematológiai rák, több különböző ráktípust foglal magában, melyek mind befolyást gyakorolnak a vérsejtekre, csontvelőre, és a nyirokrendszerre. Ide tartozik a leukémia, lymphoma és myeloma is.

A rák gyakran a csontvelőben kezdődik, ahol a vérsejtek termelődnek, de a test nyirokcsomóiból is kiindulhat. A legtöbb hematológiai rák a kóros fehérvérsejtek elszaporodása miatt lép fel.

Fotó: 123rf.com

Milyen jelek hívják fel rá a figyelmet?

A rák jelei típusonként változnak, ám legtöbbször lázat, fáradtságot, fogyást, vérszegénységet, duzzadt nyirokcsomókat vagy csontfájdalmat tapasztal a beteg. Egyes típusok azonnali tüneteket okoznak, míg mások panaszok nélkül, alattomosan teszik tönkre a szervezetet. A hematológiai rák megzavarhatja a vérsejtek normális véralvadását és fertőzések elleni funkcióit. 

Ezekre lehet hatással a daganat

Csontvelő: a csontokban lévő szivacsos szövet, ami vérképző őssejteket tartalmaz. A  myeloma egy csontvelőrák, de a leukémia is ide sorolható

Vérsejtek: három típusú vérsejteket különböztetünk meg: vörösvértestek (oxigént szállítanak), fehérvérsejtek (fertőzések elleni sejtek), vérlemezkék (véralvadásban játszanak szerepet). Mind érintett lehet daganat szempontjából.

Nyirokrendszer: immunrendszer fő része, limfocitákat hordoz. A nyirokrendszer rákja a limfóma (ám több daganat a nyirokrendszerben ad áttéteket).

A hematológiai daganatok típusai

A hematológiai rosszindulatú daganatoknak 3 fő típusuk van, melyeknél több altípusra oszlanak.

A leukémia a vér és a csontvelő rákja. Ez lehet akut vagy krónikus, attól függően, hogy milyen ütemben nő a daganat. Négy fő típusa van: akut limfocita leukémia, krónikus limfocita leukémia, akut mieloid leukémia, krónikus mieloid leukémia.

Fotó: 123rf.com

A limfóma a nyirokrendszer rákja. Két fő típusa van: Hodgkin limfóma, amely általában a B-sejteknek nevezett limfocitákban kezdődik. Valamint a Non-Hodgkin limfóma, amely a B- vagy T-sejtekben kezdődik, és indolensnek vagy agresszívnek nevezhető, attól függően, hogy milyen gyorsasággal nő.

Myeloma (myeloma multiplex) a plazmasejtek daganata, melynek következtében kóros antitestek termelődnek. Ha több daganatot alkot, myeloma multiplex-nek hívjuk.

Ezekre a vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz

 • Vérkép (esetleg tumormarkerekkel)
 • Vizelet vizsgálat
 • Fizikális vizsgálat (duzzadt nyirokcsomók után kutatva)
 • Képalkotó vizsgálatok (UH, Rtg, CT, MRI)
 • Csontvelő/nyirokcsomó biopszia
 • Terápiás módszerek

Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, hogy milyen terápia szükséges, azt a daganat típusa, agresszivitása, a beteg egyéni paraméterei határozzák meg, ám a legtöbbször ezek a kezelési módszerek indokoltak:

 • Sugár/kemoterápia
 • Őssejt transzplantáció
 • Immunterápia
 • Antitest terápia
 • Gyógyszeres kezelés

Olvasd el ezt is!

Leukémia tünetei – Ezekre kell figyelni

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.