A tüdőrák kimenetele

Egyszerű, új módszerrel jósolhatják meg a tüdőrák kimenetelét.

Egy egyszerű, új technikával javítani lehet a tüdőrákban szenvedő páciensek diagnózisát és kezelési esélyeit; brit tudósok a vérben keringő daganatsejtek számlálásával próbálják megállapítani a tüdőrák agresszivitását.

A brit Cancer Research elnevezésű szervezet által támogatott kutatók 101, úgynevezett nem-kissejtes tüdőrákkal diagnosztizált páciens vérében számlálták meg a keringő ráksejteket kemoterápia előtt, majd egy kezelési ciklus után. Megállapították, hogy sokkal rosszabb azoknak a pácienseknek a túlélési aránya, akinél az egységnyi vérben keringő tumorsejtek száma öt vagy annál több. Az ő esetükben az átlagos túlélési időtartam 4,3 hónap volt, míg ötnél kevesebb vérben keringő ráksejt esetében csaknem duplája, 8,1 hónap.

ver70

Az eredmény azt sugallja, hogy a vérben keringő tumorsejtek számlálása egyszerű követési módszer lehetne annak megállapítására, hogy egy páciens mennyire jól reagál a kezelésre néhány héttel annak megkezdésétől számítva. A keringő sejtek számlálása azt is időben jelezhetné az orvosoknak, ha visszaesés következett be a daganatos beteg állapotában, így az új kezeléseket azonnal elkezdhetnék.

Mostanáig a tüdőrák diagnózisára a bronchoszkópia nevű eljárást alkalmazták az orvosok, amelyben szövetmintát vesznek az érintett területről a vizsgálathoz. Mint Fiona Blackhall, a tanulmány társszerzője, a manchesteri The Christie rákközpont munkatársa elmondta, terveik szerint több páciens bevonásával folytatják a vizsgálatokat.

tudo52

Becslések szerint a tüdőrák évente világszerte 1,2 millió embert öl meg, egyike a legkisebb túlélési arányú ráktípusoknak, mert a páciensek kétharmadát túl későn diagnosztizálják, amikor a gyógyító kezelés már nem lehetséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a tüdőrákos esetek több mint 80 százalékát a dohányzás okozza, a daganattal diagnosztizált emberek kevesebb mint 15 százaléka él még öt évvel később.

A kemoterápia és a sugárterápia lassíthatja a tüdőtumor növekedését és szétterjedését, ám a legtöbb páciensnél a daganat kiújul, és általában ellenállóbb a kezeléssel szemben.A mostani tanulmány a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.