A tüdőrák és brokkoli

Számos korábbi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a brokkoli fogyasztása megelőzheti a tüdőrák kialakulását.

Egy nemdohányzó nők körében végzett új tanulmány szerint, nincs szoros összefüggés a keresztvirágzatú zöldségekben található vegyületek és a tüdőrák kialakulásának kisebb kockázata között.

Közel ezer nemdohányzó tüdőrákos és egészséges kínai nőn végeztek el a vizsgálatokat és nem találtak egyértelmű összefüggést tüdőrák kialakulásának veszélye és a vizeletből kimutatható izothiocianát (ITC) szintje között. Az izothiocianát egy, a keresztvirágzatú növényekben, például a brokkoliban megtalálható vegyület, melynek rákmegelőző hatást tulajdonítanak.14987A kutatást Dr. Jay H. Fowke, a Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem egészségügyi központjának munkatársa végezte, mely során egy hetvenötezer sanghaji nőn végzett átfogó egészségügyi felmérés adatait használta fel.  A kutatók szerint további vizsgálatokra lenne szükség, hogy biztosan kizárják a vizeletből kimutatható ITC szint, és a tüdőrák kockázat közötti összefüggést.

A dohányzás egyértelműen megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, de Fowke és kutatócsoportja rámutatott, hogy a tüdőrákosok egynegyede soha nem gyújtott rá, ezért nagyon fontos azonosítani a betegség kialakulásának egyéb okait.

Forrás: