A mellrák elleni szer hatékony a tüdőrákra

A mellrák kezelésére kifejlesztett generikus szer, a tamoxifen segíthet csökkenteni a tüdőrákban való elhalálozást is.

Az ösztrogén hormon elősegíti azoknak a mellráksejteknek a növekedését, melyek ösztrogén receptorokban gazdagok. A tamoxifen gátolja ezt a hatást. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ösztrogén növelése érdekében hormonpótlásban részesült, változó korban lévő nők esetében megnövekedik a tüdőrák miatt elhalálozás kockázata.

Arra a feltevésre építve, hogy az ösztrogén blokkolása csökkentheti a tüdőrák halálozási kockázatát, a kutatók megvizsgálták 6655 mellrákos nő esetét 1980 és 2003 között a svájci rákbetegek regisztere alapján, és 2007 decemberéig nyomon követték a betegek sorsának alakulását. A nők mintegy fele, 3066 beteg kapott ösztrogénellenes szereket.

Megvizsgálták hány betegnél alakult ki tüdőrák, és hányan haltak meg ebben a betegségben. Kimutatták, hogy nyolcvanhét százalékkal kevesebb volt az elhalálozás tüdőrák miatt azoknál a betegeknél, akik ösztrogénellenes szereket szedtek, mint az általános lakosság körében. 6444Amikor megnézték, hogy a tanulmányban szereplő nők hány százaléka betegedett meg tüdőrákban, nem találtak jelentős eltérést azok között, akik részesültek illetve nem részesültek ösztrogénelleni terápiában.

“Eredményeink alátámasztják azt a feltevést, hogy a létezik hormonális hatás a tüdőrák kialakulása esetében. Ezt sugallják azok a felfedezések is, amelyek kimutatták az ösztrogén és a progeszteron receptorok jelenlétét a tüdőrák betegség jelentős hányadában” – hangoztatta Elisabetta Rapiti, a tanulmányt készítő csoport vezetője.

Rámutatott: ha a jövőben vizsgálatok igazolják eredményeinek, és kimutatják, hogy az ösztrogénelleni szerek javítják a tüdőrákbetegek életesélyeit, ez jelentős hatással lehet a betegség klinikai kezelésére. A tanulmány a Cancer című orvosi szaklapban jelent meg.

Forrás: