8 tipp – Húgysav szint csökkentése természetesen

Így esélyes a köszvény leküzdése is

Sokaknak ismerős lehet a köszvény: az ízületi gyulladás azon típusa, melyet a húgysav rendellenesen magas szintje okoz a szervezetben. A fájdalommal és duzzanattal járó, általában lábon jelentkező probléma ellen tehetünk a húgysav szint csökkentésével. De hogyan?

A köszvény az ízületi gyulladás olyan típusa, mely a szervezetben jelentkező, abnormálisan magas húgysav szint következtében alakul ki. A húgysav apró kristályokat képez az ízületekben, többnyire a talpon és a nagyujjaknál – ez pedig súlyos és fájdalmas duzzanatot okoz. Vannak, akiknek gyógyszerre van szükségük a probléma kezeléséhez, de az életmód- és étrendváltás is segíthet.

A húgysav csökkentése által mérsékelhető a köszvény jelentkezésének esélye, s meggátolhatók a fellángolások is az ezen állapottal élőknél. Ugyanakkor, a köszvény kockázata számos tényezőn múlik. Ezért érdemes orvosunkkal konzultálni arról, mi a legmegfelelőbb megelőzési stratégia esetünkben.

Íme 8 természetes tipp a húgysav szint csökkentésére

1. Korlátozzuk a purinban gazdag ételeket: ezek az összetevők természetes módon fordulnak elő egyes élelmiszerekben. Ahogyan a szervezet lebontja a purint, húgysav termelődik. A purinban gazdag ételek anyagcseréje tehát köszvényhez vezethet, mivel a test túl sok húgysavat képez. Bizonyos purint tartalmazó ételek egészségesek, inkább mérsékeljük fogyasztásukat, minthogy teljesen csökkentsük.

Magas purin tartalmú élelmiszer a vadhús (pl. szarvas), pisztráng, tonhal, foltos tőkehal, szardínia, szardella, kagyló, hering; a sok alkohol (beleértve a sört és likőröket), a magas zsírtartalmú ételek, pl. bacon, tejtermékek, vörös hús; szervhúsok, például máj; cukros italok és ételek.

Közepesen magas húgysav tartalommal bírnak a csemege húsok; minden egyéb hús, pl. sonka és marha; baromfi; osztriga, garnélarák, rák és homár.

2. Együnk több alacsony purintartalmú ételt: a húgysav csökkentése érdekében érdemes olyan élelmiszerekre váltani, melyekben kevés a húgysav – ezzel a módszerrel folyamatosan mérsékelni tudjuk a savszintet, vagy legalább elkerüljük a későbbi emelkedéseket.

Alacsony purintartalmúnak számítanak a kisebb zsírtartalmú és zsírmentes tejtermékek;mogyoróvaj és a legtöbb dió; a legtöbb gyümölcs és zöldség; kávé, valamint a teljes kiőrlésű rizs, kenyér és burgonya. Az életmód-váltás ugyanakkor önmagában nem szünteti meg a köszvényt, de megelőzheti a fellángolásokat. Azt is fontos tudni, hogy nem mindenki fogyaszt magas purintartalmú ételeket, akinél kialakul a köszvény.

Fotó: 123rf.com

Szerepet játszhat benne a genetikai érzékenység. Emellett, az afroamerikaiaknál gyakoribb, mint a fehérbőrűeknél, s a menopauza utáni időszakban levő hölgyeknél, valamint az elhízott embereknél is sűrűbben alakul ki.

3. Kerüljük a gyógyszereket, melyek emelhetik a húgysav szintet: egyes gyógyszerek megemelik a húgysav szintet. Ilyenek a vízhajtók (diuretikumok), például furoszemid (Lasix) és hidroklorotiazid, az immunrendszert elnyomó gyógyszerek, különösen szervátültetés előtt vagy után, és a kis adagban szedett aszpirin. Ezeknek azonban egyéb egészségügyi előnyeik vannak, így fontos egyeztetni orvosunkkal, mielőtt bármilyen változtatást eszközölünk.

4. Tartsunk fenn egészséges testsúlyt: az elhízás növeli a köszvény valószínűségét, főként fiatalabbaknál. A túlsúly ráadásul növeli a metabolikus szindróma kockázatát, mely emeli a vérnyomást és a koleszterinszintet, s ezzel együtt a szívbetegség rizikóját. Miközben ezek a hatások önmagukban is ártalmasak, az elhízás összefüggésbe hozható a megemelkedett húgysav szinttel is.

Fontos tudni azonban, hogy a gyors fogyás is (különösen az éhezés) növeli a húgysav szintet a testben – ezért aki fogyni akar, kezdjen hosszútávon fenntartható, egészséges étrend-váltásba és sportoljon.

5. Kerüljük az alkoholos és cukros italokat: az alkohol és a cukros italok túlzott fogyasztása szintén összefügg a köszvény kialakulásával. Szükségtelen kalóriákat visznek a szervezetbe, elhízást és metabolikus problémákat okozva.

 6. Igyunk kávét: egyes kutatások szerint azok, akik kávéznak, kevésbé hajlamosak a köszvényre. Egy 2010-es tanulmány elemzése azt mutatta, hogy a köszvénykockázat csökkent, amikor a kávéfogyasztás nőtt. Azok a nők, akik 1-3 csésze kávét ittak naponta, 22 százalékkal mérsékelték a köszvény jelentkezésének esélyét. Akik pedig 4-et ittak, 57 százalékkal csökkentették a valószínűségét. Túlzásba persze nem kell vinni, a 6-nál több már károsnak mondott.

Fotó: 123rf.com

7. C-vitamin kiegészítés: a C-vitamin kiegészítő szedése a húgysav csökkentésével járhat, így a köszvény esélye is kisebb. Egy, 13 randomizált kontroll vizsgálat 2011-es meta-elemzése azt mutatta, hogy a C-vitamin jelentősen csökkentette a húgysav szintjét a vérben. Azt nem állíthatják, hogy a C-vitamin megelőzi a köszvényt, de a húgysav szint csökkentését eléri.

8. Együnk cseresznyét: előzetes kutatások arra utalnak, hogy a cseresznye mérsékelheti a köszvényes fellángolásokat, főleg azoknál, akik jó ideje küzdenek vele. Egy 2012-es tanulmány szerint a cseresznye fogyasztása 2 napon át 35 százalékkal csökkentette a köszvényes „rohamok” esélyét, azokkal szemben, akik egyáltalán nem ettek ilyen gyümölcsöt. A hatás akkor is fennállt, amikor a kutatók számításba vettek egyéb kockázati tényezőket is, például életkor, nem, alkoholfogyasztás és a diuretikumok, vagy köszvényellenes gyógyszerek alkalmazása.

Érdemes tehát próbát tenni vele!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php