Top 15 legjobb immunerősítő étrend-kiegészítő – A C-vitamintól a bodzáig

Az immunrendszer egész évben kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzéséhez. Vigyáznunk kell rá, télen pedig különösen fontos az erősítő étrend-kiegészítők alkalmazása.

Az immunrendszer megóvása és erősítése az egyik legfontosabb dolgunk az egészségünk kapcsán télen. Immunrendszerünk sejtek, folyamatok és vegyi anyagok komplex keveréke, amelyek folyamatosan védik a szervezetet a behatoló kórokozók ellen – beleértve a vírusokat, méreganyagokat és baktériumokat. Az egészséges életmóddal máris nagy lépést teszünk az immunerősítés felé: tápláló ételek fogyasztásával, elegendő alvással és testmozgással segítünk robusztussá tenni az immunrendszert. Kutatások szerint azonban bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és egyéb anyagok kiegészítése javíthatja az immunválaszt, potenciálisan védve ezzel minket a betegségektől.

Érdemes tudni: bizonyos kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek vényköteles vagy anélkül alkalmazható gyógyszerekkel, amelyeket szedünk. Az is előfordulhat, hogy egyesek nem megfelelőek bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. Mindenképpen fontos tehát egyeztetni orvosunkkal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdenénk szedni.

Mely étrend-kiegészítők a legalkalmasabbak az immunerősítésre?

Cikkünk első részében a D-vitaminról és a cinkről esett szó. Lássuk a többit is.

vitamin, tabletta

Fotó: 123rf.com

3. C-vitamin

Talán a legnépszerűbb étrend-kiegészítő a fertőzések elleni védekezésben a C-vitamin, az immunrendszer egészségében betöltött fontos szerepe miatt. Ez a vitamin támogatja a különböző immunsejtek működését, fokozva a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet. Szükséges a sejthalálhoz is, amely segít megőrizni az immunrendszer egészségét – azzal, hogy a régi sejteket eltávolítja és újakkal helyettesíti őket. A C-vitamin erős antioxidánsként működik. Ezzel védi szervezetünket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól – a szabad gyököktől, ami a reaktív molekulák felhalmozódását jelenti. Az oxidatív stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét és számos betegség kialakulásával függ össze. A C-vitamin pótlása csökkenti a felső légúti fertőzések időtartamát és súlyosságát, beleértve a megfázást is.

Egy, 29 tanulmány átfogó áttekintése – mely 11.306 ember bevonásával készült – kimutatta, hogy a C-vitamin rendszeres, átlagosan napi 1-2 grammos pótlása felnőtteknél 8 százalékkal mérsékelte a megfázás időtartamát, a gyermekeknél pedig 14 százalékkal csökkentette azt. Érdekes módon az is kiderült, hogy az immunerősítő C-vitamin-kiegészítők rendszeres szedése akár 50 százalékkal lecsökkenti a megfázás előfordulását a nagy fizikai igénybevételnek kitett személyeknél, beleértve a maratoni futókat és a katonákat is. Sőt, a nagy dózisú intravénás C-vitamin-kezelésről kimutatták: jelentősen javítja a súlyos fertőzésekben szenvedő betegek tüneteit, beleértve a szepszist és a vírusfertőzésekből eredő akut légzési distressz szindrómát (ARDS). A kutatók megjegyzik azonban, hogy a C-vitamin szerepét ebben a helyzetben még vizsgálják más tanulmányok keretében. Az eredmények összességében megerősítik, hogy a C-vitamin-kiegészítők jelentősen befolyásolhatják az immunrendszer egészségét – különösen azoknál az embereknél, akik étrendjükön keresztül nem jutnak elég mennyiséghez ebből a vitaminból. A C-vitamin felső határa 2000 mg. A kiegészítő napi adagok általában 250 és 1000 mg közöttiek.

bodza

Fotó: 123rf.com

 

4. Bodza

A fekete bodza (Sambucus nigra)  igen régóta használatos fertőzések kezelésére. Az immunrendszerre gyakorolt hatását máig kutatják. Annyi bizonyos, hogy laboratóriumi vizsgálatoknál a bodzakivonat erős antibakteriális és vírusellenes hatást mutat a felső légúti fertőzésekért felelős bakteriális kórokozókkal és az influenzavírus törzseivel szemben.

Kiderült róla, hogy fokozza az immunrendszer válaszreakcióját, lerövidítheti a megfázás időtartamát és súlyosságát, valamint csökkentheti a vírusfertőzésekkel összefüggő tüneteket. Négy randomizált kontrollvizsgálat áttekintése – melybe 180 embert vontak be – rámutatott, hogy a bodza étrend-kiegészítők jelentősen mérsékelték a vírusfertőzések által okozott felső légúti tüneteket. Egy régebbi, 2004-es, 5 napos tanulmány azt sugallta: azok az influenzás betegek, akik napi 4-szer 1 evőkanál (15 ml) bodzaszörpöt fogyasztottak, 4 nappal korábban tapasztalták a tünetek enyhülését, mint akik nem használták a szirupot, sőt, kevésbé támaszkodtak a gyógyszeres kezelésekre is. Ezt a tanulmányt azonban mára elavultnak tekintik.

Bár a bodza segíthet bizonyos fertőzések és az influenzavírus tüneteinek enyhítésében, fontos tisztában lennünk a kockázatokkal. Egyes jelentések szerint a bodza-többlet citokinek termeléséhez vezethet, ami potenciálisan károsíthatja az egészséges sejteket. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a bodza étrend-kiegészítőket koronavírusnál csak a korai szakaszban használjuk. Fontos megjegyezni azt is, hogy egyetlen publikált kutatás sem értékelte a bodza használatát a Covid-19 esetében. Az ajánlások a bodzával végzett korábbi kutatásokon alapulnak.

A bodza kapcsán az alábbi megállapításokra jutottak a kutatók:

  • Laboratóriumi állat- és emberkísérletek során a bodza vírusellenes hatással bírt, gátolta az A és B influenza több törzsét.
  • A nyers bodzát szükséges megfőzni, hogy elkerüljük az émelygés, a hányás vagy a cianid mérgezés kockázatát.

A bodzát orvosi konzultációt követően, ajánlásának megfelelően lehet használni. A bodza étrend-kiegészítők leggyakrabban folyékony vagy kapszula formában szerezhetők be.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu