Top 15 legjobb immunrenerősítő étrend-kiegészítő – A D-vitamintól a cinkig

Az immunrendszer egész évben kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzéséhez. Vigyáznunk kell rá, télen pedig különösen fontos az erősítő étrend-kiegészítők alkalmazása.

Az immunrendszer megóvása és erősítése az egyik legfontosabb dolgunk az egészségünk kapcsán télen. Immunrendszerünk sejtek, folyamatok és vegyi anyagok komplex keveréke, amelyek folyamatosan védik a szervezetet a behatoló kórokozók ellen – beleértve a vírusokat, méreganyagokat és baktériumokat.

Az egészséges életmóddal máris nagy lépést teszünk az immunerősítés felé: tápláló ételek fogyasztásával, elegendő alvással és testmozgással segítünk robusztussá tenni az immunrendszert. Kutatások szerint azonban bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és egyéb anyagok kiegészítése javíthatja az immunválaszt, potenciálisan védve ezzel minket a betegségektől.

Érdemes tudni: bizonyos kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek vényköteles vagy anélkül alkalmazható gyógyszerekkel, amelyeket szedünk. Az is előfordulhat, hogy egyesek nem megfelelőek bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. Mindenképpen fontos tehát egyeztetni orvosunkkal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdenénk szedni.

Mely étrend-kiegészítők a legalkalmasabbak az immunerősítésre?

Fotó: 123rf.com

  1. D-vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó tápanyag, amely elengedhetetlen az immunrendszer egészségének megőrzéséhez és megfelelő működéséhez. Ez az étrend-kiegészítő fokozza a monociták és makrofágok – fehérvérsejtek, amelyek az immunvédelem fontos részei – kórokozó-ellenes hatását, valamint csökkenti a gyulladást, ami elősegíti az immunválaszt.

A D-vitamin, annak ellenére, hogy igen fontos számunkra, nagyon sok emberből hiányzik. Ez negatívan befolyásolhatja az immunrendszer működését. Az alacsony D-vitamin szint a felső légúti fertőzések fokozott kockázatával jár, beleértve az influenzát és az allergiás asztmát. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin kiegészítés javíthatja az immunválaszt. A legújabb kutatások alapján ennek a vitaminnak a szedése védelmet nyújthat a légúti fertőzések ellen. Randomizált kontrollvizsgálatok 2019-es áttekintésében, melybe 11.321 embert vontak be,  kiderült: a D-vitamin kiegészítés jelentősen mérsékelte a légúti fertőzések esélyét azoknál az embereknél, akiknél ez a vitamin hiányzik. Azoknál pedig, akiknek megfelelő a D-vitamin szintje, csökkentette a fertőzések kockázatát. Mindez arra utal, hogy a vitamin általános védőhatással bír.

Más tanulmányok arra is felhívták a figyelmet, hogy a D-vitamin-kiegészítők javíthatják a vírusellenes kezelésekre adott választ bizonyos fertőzések esetén, beleértve a Hepatitis C-t és a HIV-et. A vérszinttől függően a legtöbb ember számára elegendő napi 1000-4000 NE kiegészítő D-vitamin, bár ennél jóval nagyobb adagra van szükségük a súlyosabb hiányban szenvedőknek. Jelentős mértékben kutatták a D-vitamin szerepét a koronavírus betegséggel kapcsolatban is, mivel hatást gyakorol az immunrendszerre. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin felgyorsíthatja a gyógyulást és megállíthatja a légzőrendszeri gyulladást.

Egy közelmúltbeli, gyors áttekintő tanulmány ugyanakkor arra a következtetésre jutott: több kutatás kell még ahhoz, hogy a Covid-19 megelőzésére és kezelésére javasolhassák a D-vitamin-pótlást. Az egészségügyi és tudományos közösségen belül számos szakember érvel azonban azzal, hogy a D-vitamin pótlása általában biztonságos és segíthet megvédeni magunkat a vírustól.

Fotó: 123rf.com

  1. Cink

Az immunerősítésben szintén bajnok a cink. Ásványi anyag, amelyet gyakran adnak étrend-kiegészítőkhöz és egyéb egészségügyi termékekhez – például immunerősítő pasztillákhoz. A cink elengedhetetlen ugyanis az immunrendszer működéséhez. Szükséges az immunsejtek fejlődéséhez és kommunikációjához, emellett fontos szerepet játszik a gyulladásos reakciókban is. A cink kifejezetten védi a szövetek határát a szervezetben, segít megakadályozni az idegen kórokozók bejutását.

A tápanyag hiánya a testben jelentősen befolyásolja az immunrendszer megfelelő működését. Ennek hatására nő a fertőzések és betegségek, köztük a tüdőgyulladás kockázata. Kutatások szerint a mélylégúti fertőzések 16 százalékát a cink hiánya okozza. Nagyjából 2 milliárd emberről mondható el világszerte, hogy nincs elég cink a szervezetében. Az állapot nagyon gyakori az idősebb felnőtteknél. Utóbbiaknak akár 30 százalékánál hiányozhat ez a fontos tápanyag. Ugyanakkor, a fejlett országokban és Amerikában viszonylag ritka a cinkhiány. Sokaknál probléma azonban a cinkfelszívással és bevitellel összefüggő hiány, s ebben a tekintetben az idősek vannak leginkább veszélybenSzámos tanulmány mutatta ki, hogy a cink étrend-kiegészítők védelmet nyújthatnak a légúti fertőzések, például a megfázás ellen. Azoknak is előnyös azonban a cinkpótlás, akik már betegek.

Napi 30 gramm cink bevitele csökkentette a fertőzés teljes időtartamát és a kórházi tartózkodás idejét 64, kórházban kezelt gyermekeknél, akik akut alsó légúti fertőzésben szenvedtek, szemben a placebo-csoportnál tapasztaltakkal – áll egy 2019-es tanulmányban. A cink étrend-kiegészítő mérsékelheti a megfázás időtartamát. Emellett vírusellenes aktivitást mutat. Egészséges felnőtteknél biztonságosnak tekinthető a hosszú távú szedése, amíg a napi adag a szerves cink esetében a 40 mg-os felső határ alatt van. A túlzott cink-adag ugyanis megzavarhatja a réz felszívódását, ami növelheti a fertőzés kockázatát.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

6 immunerősítő tipp gyerekeknek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.