Mit tegyünk a hasi elhízás ellen?

A magyar lakosság körülbelül 21 százaléka elhízott és több mint 40 százaléka túlsúlyos, vagyis a lakosságnak több mint fele érintett.

Az elhízásnak alapvetően két formája különböztethető meg, a hasi és a csípőtáji típus. A típusok elkülönítésére a has körfogat mérése szolgál.

De mit tegyünk ellene?

A legfontosabb a megelőzés. Fontos lenne mindennap legalább egyetlen órát mozgással tölteni. A legújabb amerikai állásfoglalás szerint heti 5×30 perc közepes, vagy heti 4×20 perc magas intenzitású testmozgásra van szükségünk a betegségek – így a hasi típusú elhízás – megelőzése végett.

A már kialakult súlytöbblettől nem lehet gyorsan megszabadulni, tudniillik a hirtelen leadott kilók néhány hét, hónap alatt duplán visszarakódnak.

Ennek érdekében hetente fél-egy kilónál nem célszerű többet leadni. A testmozgás önmagában nem vezet eredményre, jóllehet a hasi zsírtömeget jelentősen csökkenti, amely már magában nagy előrelépés.

ferde hasizom 2

Milyen mozgásforma javasolható a hasi típusú elhízás esetén?

Kell hozzá egy kiegyensúlyozott, körülbelül 500 kcal-val csökkentett energiatartalmú, változatos, vitamindús diéta. Emellett létfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, és a stresszkezelés más hatékony eszköze.

Nos, lényegében bármilyen mozgásról lehet szó, kivéve azokat, amelyek túl nagy erővel hatnak az ízületekre mindaddig, amíg nagy felesleget cipelünk. Tehát kocogás helyett a nordic walking vagy kerékpározás, aerobik helyett a vizitorna vagy úszás, fallabdázás helyett az edzőtermi súlyzózás (kis súlyokkal) jöhet számításba.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.