Segíthet a köszvény csökkentésében a C-vitamin?

Vajon mérsékelheti a köszvény kialakulásának esélyét a C-vitamin? Kutatók szerint azoknál, akiknek a vérében magasabb a húgysav szintje, csökkentheti a betegség valószínűségét.

A köszvényben szenvedők alighanem mindent megtennének, hogy fájdalmaikat enyhítse valami, lehet az egy igen egyszerű megoldás is. Kutatók most arra voltak kíváncsiak, vajon a C-vitamin fogyasztása csökkentheti a köszvény kialakulásának esélyét? Új tanulmány készült, amely ezt járja körül.

A köszvény a gyulladásos arthritis (ízületi gyulladás) egyik formája. Ma már életmódbeli betegségnek tekintik. Kutatások kimutatták, hogy az elmúlt években több mint kétszeresére nőtt az elhízás előfordulási aránya. A vérben lévő húgysav felhalmozódik és kikristályosodik az ízületekben. A fellángolások meglehetősen intenzívek, az ízületek pirossá válnak és sokszor elviselhetetlennek tűnő fájdalom jelentkezik. A köszvény különböző gyakoriságú és súlyosságú fellángolásokat okozhat.

köszvény

Foto:123rf.com

„Bár léteznek hatékony kezelések, sokan nem szedik a gyógyszereiket, amikor nem éreznek fájdalmat – márpedig ha az állapotot nem kezelik, az sokkal rosszabbá válhat és maradandó ízületi károsodást eredményezhet” – mondta el Stephen Juraschek orvos, a Harvard Medical School orvossegédje.

Nem véletlen tekintik tehát az életmódbeli beavatkozásokat különösen fontosnak egy olyan betegség esetében, mint a köszvény. A C-vitaminnak például kevés a mellékhatása, s azoknál, akiknél magasabb a húgysav szintje a vérben, csökkentheti a betegség kialakulásának valószínűségét.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány arra világított rá, hogy azok, akik 500 milligramm C-vitamint kaptak a placebóval szemben, 12 százalékkal mérsékelték a köszvény kialakulásának kockázatát. A több mint 14 ezer férfi orvos bevonásával végzett tanulmány arra is fényt derített, hogy a betegség kockázata a nem túlsúlyos férfiaknál csökkent a legjelentősebben – miközben a túlsúlyról kimutatták, hogy növeli a köszvény rizikóját. A vizsgálat részeként a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, arról, hogy diagnosztizáltak-e náluk valaha köszvényt. 

Korábbi tanulmányok már rámutattak: a C-vitamin csökkentette az urátkristály szintjét a köszvénytől nem szenvedőknél és lebontotta a húgykristályokat a vérben, de ez a tanulmány egy lépéssel tovább vitte annak bizonyítását, hogy a kiegészítő valóban mérsékeli a betegség kialakulásának esélyét.

„Amellett, hogy csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben, úgy véljük, a C-vitamin minimálisra mérsékelheti az urátkristályokra adott gyulladásos választ” – magyarázta Juraschek. – „Ennek az az oka, hogy amikor fellángolások alakulnak ki az ízületekben az egész testben, a fájdalmas irritáció nagy részét az immunrendszer reakciója okozza, amely küzd a kristályok lebontásával.”

Juraschek szerint ez valószínűleg nem változtatna a súlyos köszvényben szenvedő páciensekre vonatkozó ajánlásokon, de hatása ennek is lehet.

„Akik úgy tudják, hogy köszvényük van, de kevesebb fellángolásuk volt, nyitottabbak lehetnek a C-vitamin szedésére” – mondta Stephen Juraschek.

A szakemberek mindenesetre még mindig nem jutottak dűlőre, vajon van-e valódi haszna a C-vitaminnak.

“A tanulmány azt mutatja: akiknél nem diagnosztizáltak köszvényt, meglehetősen szerény volt a C-vitamin hatása. Ezenkívül a C-vitamin nem csökkentette a köszvény fellángolását azoknál az embereknél, akiknél már diagnosztizálták az állapotot” – mutatott rá Robert H. Shmerling orvos, a tanulmány társszerzője, a New York-i Beth Israel Deaconess Medical Center reumatológiai osztályának korábbi klinikai vezetője.

vitamin, tabletta

Fotó: 123rf.com

Hozzátette: a tanulmányból hiányzott a sokszínűség, mivel a benne szereplő emberek mind férfiak voltak és többnyire fehérbűrűek. Ennek ellenére a C-vitamin szedésének csekély kockázata van és megérheti a próbát. „Talán a magas kockázatnak kitetteknél hatékony lesz, bár még nem tartunk ott” – jegyezte meg.

“A korábbi beavatkozáshoz mindenesetre mielőbb azonosítani kell azokat az embereket, akik szenvednek a köszvény tüneteitől” – hívta fel a figyelmet Robert Terkeltaub orvos, a San Diego-i Veterans Administration Medical Center reumatológiai vezetője és a San Diego-i Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora.

„Míg a C-vitamin mérsékelt, de jelentős összefüggést mutatott a kevesebb új köszvényes esettel, nem csökkentette a problémákat azoknál, akiknél már jelen volt betegség. Ráadásul a kutatók nem mérték meg a húgysav szintjét a vérben, ami pontosabb képet festett volna arról, hogy a C-vitamin valóban csökkenti-e azt a szervezetben” – jegyezte meg Terkeltaub.

Bár még mindig nincs egyértelmű bizonyíték a C-vitamin potenciális szerepét illetően, sem a köszvény megelőzésében, sem kezelésében, a jövőbeli kutatásokat érdekesnek véli a szakember.

Olvasd el ezt is!

Mi is az a köszvény? Mit tehetünk ellene?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.