Mindenkit veszélyeztet a karácsonyi pszichózis

A beteges vásárlási láz, és a szétesett családok karácsonyi kötelező időtöltése is komoly veszélyeket hordoz magában Dr. Szöőr Anna pszichológus szerint.

A karácsonyi pszichózis fogalma már évek óta ismert, lassan egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül. Az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet, Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint a társadalom minden rétegét veszélyezteti.

“Már a fogalom felvetése is abszurd,hiszen a Karácsony elvileg a szeretet ünnepe. Az ünnep vallásos jellege már rég a múlté, az igazi  szeretet pedig a szétesett családok többségénél eltűnt. Manapság leginkább konzum Karácsonyról beszélhetünk, ami a fogyasztói társadalom szüleménye. Valljuk be, az ünnep legfőbb mozgatórugója a kereskedelem. Ezek mind hozzájárultak a karácsonyi pszichózis kialakulásához” – mondja a szakember, aki konkrét kiváltó okokat is említ.

Fotó: 123rf.com

“A beteges vásárlási láz a karácsonyi pszichózis egyik fő okozója, amely ilyenkor szinte minden embert anyagi helyzetétől függetlenül jellemez. Aztán az a fajta szorongás is ide sorolható, ami a szétesett családokban megmutatkozik. A gyermekek és a szüleik is rosszul érzik magukat attól, hogy ki, kivel, mikor és milyen szájízzel ünnepel. Mert a karácsonyi együttlét persze a rokonság számára kötelező… De ki gondol ilyenkor a gyermekekre, akik meghitt  Karácsonyra és igazi családra vágynak?” – teszi fel a kérdést Dr. Szöőr Anna, az ország első gyermekes társkereső irodájának alapítója, aki azt tapasztalja, hogy az ünnepek közeledtével egyre többen kérik a segítségét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.