Ha válságban van a házasság a baba sem tud aludni

A házassági problémákkal küzdő párok csecsemői alvászavarokkal küzdhetnek, ami hosszú távon is hatást gyakorolhat a gyermekekre.

A Child Development folyóiratban megjelent tanulmányban Anne Mannering, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa azt állítja, a kutatás azt mutatta, hogy a csecsemő kilenc hónapos korában fennálló házassági probléma összefüggésben állt a gyermek alvászavaraival, például az elalvás és a folyamatos alvás nehézségeivel 18 hónapos korában.

„Ha az alvászavarok megmaradnak, ez összefüggésben állhat a későbbi iskolai, figyelemhiányos és viselkedési problémákkal” – állítja Mannering. „A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a házassági stressz már nagyon fiatal korban hatást gyakorolhat gyermekükre.”

házasság

Foto:pixabay.com

Ez volt az első olyan, a házassági problémák és a csecsemők alvása közötti kapcsolatot vizsgáló kutatás, amely egyértelműen kizárta a közös gének szerepét a szülők és a gyermekek között. A tanulmány során több mint 350 örökbe fogadott gyermeket nevelő családot kérdeztek meg, hogy így zárják ki a közös gének befolyásának lehetőségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a házassági problémák és a gyermek ezt követő alvászavarai közötti összefüggés a fejlődés korábbi szakaszában jelentkezik, mint korábban vélték. Kiderült, hogy a gyermek kilenc hónapos korában zajló házassági probléma fokozott alvászavarokat jelzett előre a gyermek 18 hónapos korában. Az eredmények más tényezők, például a születési sorrend, a szülők szorongása és a gyermek nehéz természetének figyelembe vétele esetén is megállták a helyüket. Érdekes módon a kutatás szerint az ellenkezője nem bizonyult igaznak: a csecsemő alvászavarai nem jelezték előre házassági problémák kialakulását.

Nem újdonság, hogy az elmúlt esztendőkben, sőt évtizedekben egyre kevesebb nő és férfi mutat hajlandóságot arra, hogy kapcsolatát az anyakönyvvezető előtt is szentesítse. Másoknak azonban működik a házasság, s sokan igen kíváncsiak lennének arra, hogy miért.

Mi a jó házasság valódi titka?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.