Mi a jó házasság valódi titka?

Stabil alap nélkül kevesen maradnak meg a kapcsolatukban

Nem újdonság, hogy az elmúlt esztendőkben, sőt évtizedekben egyre kevesebb nő és férfi mutat hajlandóságot arra, hogy kapcsolatát az anyakönyvvezető előtt is szentesítse. Másoknak azonban működik a házasság, s sokan igen kíváncsiak lennének arra, hogy miért.

Társadalmunk manapság sok szempontból az ént, az örömkeresést helyezi előtérbe. Sok embernél mozdult el, lazult fel az értékrend, tanácstalanok, s jóval kevesebben érzik úgy: jól járnának, ha valóban házasságban élnének a párjukkal, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt.

házasság

Foto:123rf.com

Hogy milyen irányt vesz a házasság, többnyire apró mozzanatokon múlik. A jó szex fontos tényező, de nem elégséges, ha évek helyett évtizedekre tervezünk a szerelmünkkel. Tudjuk kezelni a párunk hangulatait? Ki tudjuk engesztelni a másikat? Meg tudunk bocsátani?

5 házasságromboló szokás

Mégis, ma is vannak szép számmal, akik jó házasságban élnek. Lehetséges, hogy vannak gondjaik – kinek nincsenek? -, sőt még az is, hogy félreléptek már, vagy bizonyos dolgokat csak eltűrnek, de nem gondolnak válásra. Ám nyilvánvaló, hogy nem kevés embernek egyszerűen valóban jó a házassága, jól megértik egymást a párjukkal és könnyebben felülkerekednek a problémákon.

Vajon mi a titka a jól működő, tartalmas, harmonikus házasságnak?

Kétségtelen, hogy jó kiindulási alap, ha a két ember szerelemre, kölcsönös szeretetre és megértésre építi a házasságát. Ez a legideálisabb, ha azt szeretnék, hogy valóban kitartson sok-sok évig. Az egyforma célok, értékek, a közös fejlődési út szintén nagyon fontos. Egy jó páros csak együtt gondolkodva, összhangban, kompromisszumképesen tudja megteremteni azt az életet, amelyben a házasság tényleg jól működik. Így nagy eséllyel jóval kevesebb lesz a konfliktus is.

hazassag

Foto:123rf.com

A problémákat, összezördüléseket, komolyabb válságokat csak egy olyan házasság élheti túl, ahol megvan a stabil alap, őszinteség, összhang, kiszámíthatóság. Ahol a pár két tagja képes arra, hogy a nehézségek ellenére is szeresse, tisztelje egymást.

Cseppet sem mellékes a testi-lelki vonzalom sem, az intimitás kiegyensúlyozottsága. Fontos, hogy a pár szexuális szempontból is összeillő legyen, illetve meg tudja beszélni, ha másra vágyik, máshogy lenne jó valami – mert ha ez nem így van, annak sajnos előbb vagy utóbb elhidegülés lehet az eredménye. A kölcsönös és kielégítő szex akkor is igen lényeges a pár két tagja között, ha már sok idő elmúlt és a kezdeti, felfokozott vágy lecsökkent.

Természetesen, a legjobb házasságban is vannak hullámvölgyek. Ha azonban egy a cél, ha még mindig ugyanazt szeretnénk és ezért hajlandóak vagyunk tenni, a feszültségeken is békésen és egymás sértegetése nélkül túl tudunk lendülni.

Foto:123rf.com

Fontos a szövetség – az, hogy a párunk mellett biztonságban érezzük magunkat.

A vitás kérdéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni és várni, hogy majd megoldódnak. A szőnyeg alá söprés sosem visz előre. A problémákat meg kell beszélni, mert ellenkező esetben – bár a szülők ezt gyakran nem gondolják – azokat még a gyermekek is meg fogják érezni.

A kedvesség, a másikkal való törődés, a gyengédség sose hiányozzon a kapcsolatból – ez is a jó házasság egyik titka. Fontos az elfogadás, a bizalom, a türelem, az alkalmazkodás képessége. Természetesen nem kell önmagunkat feladni, az sosem vezet jóra, de az egészséges kompromisszum minden jó házasságban ott van.

Érdemes tudni: az adott ember lelki fejlettsége, önbecsülése, odaadása és kitartása sokat számít abban, hogy a párkapcsolata, frigye valóban boldogságot és biztonságot jelentsen a számára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php