Ez a 9 gyógyszerfajta hosszútávon pusztítja az agyat

Bármikor, amikor gyógyszert vesz be, fontos mérlegelni az előnyök mellett annak kockázatit is. Főleg, ha a szedése összefüggésbe hozható a demenciával és a memóriavesztéssel.

Az újonnan megjelenő kutatások nyugtalanító összefüggéseket találnak bizonyos gyógyszerek és a demencia között. Ebbe a gyógyszercsoportba tartoznak az allergiára, tengeribetegségre és alvásra használt népszerű gyógyszerek, köztük a difenhidramin, a dimenhidrinát és mások.

És igen, azt gondolnánk, hogy a piacon lévő legnépszerűbb allergia- és álmatlanság elleni gyógyszerek némelyike biztonságos, de egy tanulmány ijesztő egészségügyi kockázatokat vázol fel.

A JAMA Neurology tanulmánya azért egyedülálló, mert az Indiana University School of Medicine kutatói agyi képalkotó eljárást használtak annak kimutatására, hogy az antikolinerg gyógyszerek hogyan hatnak az agyra. A kutatók MRI- és PET-képalkotás segítségével kimutatták, hogy az antikolinerg szereket szedő embereknél alacsonyabb agyi anyagcserét és nagyobb agysorvadást tapasztaltak.

Nem ez az első eset, hogy a kutatók kapcsolatot találtak az antikolinerg gyógyszerek és a kognitív hanyatlás között. 2015-ben a Washingtoni Egyetem tudósai azt is megállapították, hogy bizonyos antikolinerg alvássegítők és szénanátha elleni gyógyszerek krónikus használata növeli a demencia kockázatát. A tanulmány csak azoknál az embereknél talált összefüggést, akik 3 vagy több éven keresztül szedték ezeket a gyógyszereket. (További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a folyamatos vagy időszakos használat ennyi időn keresztül vezet-e a demencia megnövekedett kockázatához).

Fotó: 123rf.com

9 agyi leépülést okozó gyógyszer


A gondolat, hogy a memóriavesztés olyan gyógyszerek hatására következhet be, amelyek elvileg segítik a gyógyulást, ijesztő. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az antikolinerg hatású gyógyszereket, amelyekre érdemes odafigyelni, amikor az agy egészségét próbáljuk megőrizni:

1. Inkontinencia elleni gyógyszerek
Generikus gyógyszernevek: darifenacin, oxibutinin, tolterodin, flavoxát.

Természetes lehetőségek:

A medencefenék izomgyakorlatok, mint például a kegels, segítenek megerősíteni a húgycső körüli izmokat, és egyszerű módja az inkontinencia természetes leküzdésének. Amikor ismételten összeszorítja és feloldja a medencefenék izmait, segít javítani az izmok erejét, koordinációját és állóképességét.
A hólyagtréning egy másik természetes, költségmentes módja annak, hogy megpróbálja kezelni az inkontinenciát. A hólyagtréning célja, hogy visszanyerje az irányítást a fürdőszobai szokásai felett. Bár lehet, hogy késztetést érez arra, hogy elszaladjon a mosdóba, próbáljon meg várni még tíz percet. Amint megbarátkozik ezzel a mérföldkővel, adjon hozzá további tíz percet. Folytassa ezt a gyakorlatot, amíg el nem éri a megfelelő időt a fürdőszobalátogatások között.  Ne feledje, hogy mind a hólyagtréning, mind a medencefenék-gyakorlatok esetében időbe telik, amíg javulást tapasztal.
A kutatások szerint a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek és a béta-kriptoxantin tartalmú élelmiszerek is segíthetnek a vizeletkiválasztó rendszer egészségének megőrzésében. Ezek közé az élelmiszerek közé tartozik a kivi, a guava, a papaya, az ananász, a mangó, a sütőtök, a tök, a tökfélék, a sárgarépa, a paprika, a zöldpaprika, a brokkoli, a kelkáposzta, a petrezselyem és még sok más.

A látás javítása segíthet a demencia megelőzésében?

 


2. Izomlazítók
Generikus gyógyszernevek: ciklobenzaprin, diciklomin, orfenadrin.

Természetes lehetőségek:

Egy 2011-es tanulmány a masszázsterápia izomfájdalomra és relaxációra gyakorolt hatását kutatta. A kutatók megállapították, hogy a masszázsterápia javította a betegek csont- és izomfájdalmának kezelését, ami bizonyítja a masszázs izomlazító hatását. A magnézium természetes kalcium-blokkolóként szabályozza az izomösszehúzódásokat és segíti az izmok ellazulását. Ha magnéziumhiányos, az izmai túlságosan összehúzódhatnak, ami görcsöket okozhat.


3. Narkotikus fájdalomcsillapítók
Generikus gyógyszernevek: meperidin

Természetes lehetőségek:

Természetes fájdalomcsillapítók számos különböző formában léteznek. A fájdalom okától és típusától függően különböző gyógymódok lehetnek megfelelőek. A lehetséges természetes fájdalomcsillapító lehetőségek közé tartoznak:

  • Akkupunktúra
  • Krioterápia (izomfájdalom esetén)
  • Kiropraktikai kezelés
  • Borsmenta vagy levendula illóolajok (fejfájás és izomfájdalom esetén)
  • Epsom só

Bizonyos élelmiszerek valóban megakadályozzák a demencia kialakulását?

 


4. Görcsoldó gyógyszerek
Generikus gyógyszernevek: karbamazepin, oxkarbazepin

Természetes lehetőségek:

Próbálja meg csökkenteni a fájdalmat kiváltó okokat, beleértve a fizikai és érzelmi stresszt, a fáradtságot és az alváshiányt, a kábítószer- vagy alkoholfogyasztást, a fény, zaj stb. okozta túlstimulációt és a hormonális változásokat. Bár a ketogén diéta 2018-ban vált igazán népszerűvé, az orvosok már az 1920-as évek óta alkalmazzák a diétát görcsoldás kezelésére.

5. Parkinson-kór gyógyszeres kezelése


Generikus gyógyszernevek: benztropin, prociklidin, trihexifenidil, amantadin

Természetes lehetőségek:

Bár a Parkinson-kór kezeléséhez szükség van bizonyos gyógyszeres kezelésre, egyesek számára vannak gyógyszermentes lehetőségek is, mint például az agyi stimuláció.
A Washington University School of Medicine szerint a Parkinson-kór kezelésében a testmozgás az élen jár. Csak óvatosan mozogjon és nyújtson, hogy elkerülje a merevséget. A vízi aerobik és a test-elme gyakorlatok, például a tai chi nagyszerű lehetőségek lehetnek. Az akupunktúra is segíthet enyhíteni a Parkinson-kór tüneteit azáltal, hogy elősegíti a neuroprotektív anyagok felszabadulását.


6. Triciklikus antidepresszánsok
Generikus gyógyszernevek: amitriptilin, amoxapin, klomipramin, desipramin, doxepin, imipramin, nortriptilin, trimipramin.

Természetes lehetőségek:

Segítsen a depresszió tüneteinek leküzdésében olyan életmódbeli változtatásokkal is, mint a testmozgás, valamint fogyasszon folsavban, egészséges zsírokban, probiotikumokban és más B-vitaminokban gazdag ételeket. Számos tanulmány elemezte az orbáncfű hatását a súlyos depresszió ellen. 


7. Antipszichotikus gyógyszerek
Generikus gyógyszernevek: klozapin, olanzapin, perfenazin, kvetiapin, tioridazin, trifluoperazin, loxapin, metotrimeprazin, molindon, pimozid.

8. Allergiagyógyszerek
Generikus gyógyszernevek: karbinoxamin, klórfeniramin, klemasztin, difenhidramin, hidroxizin, prometazin, ciproheptadin.

Természetes lehetőségek:

A nyers, lokális  készítésű méz fogyasztása az allergiaszezon kezdete előtt segíthet elhárítani a bosszantó allergiás tüneteket. Az International Archives of Allergy and Immunology című folyóiratban jelent meg egy cikk, amelyben azt vizsgálták, hogy a nyírfapollenméz szezon előtti fogyasztása hogyan hatott a nyírfapollenallergiában szenvedő emberekre. A mézet szedő betegek “60 százalékkal alacsonyabb összesített tüneti pontszámról, kétszer annyi tünetmentes napról és 70 százalékkal kevesebb súlyos tünetekkel járó napról számoltak be”.
A Journal of Ethnopharmacology című folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmány szerint a borsmentaolaj relaxáló hatású és görcsoldó hatású, gátolja a köhögést okozó összehúzódásokat. (30 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott.)

A borsmenta ereje

 

 

 

 


Ha parlagfűallergiája van, kerülje a dinnyét, banánt, uborkát, napraforgómagot, echinaceát és kamillát, mivel ezek allergiás választ válthatnak ki a szervezetében.
A csirke-, marha- vagy bárányhúsból készült csontleves segít a légúti problémák enyhítésében. Emellett segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben és erősíti az immunrendszert.
Tudta, hogy egyre többen ismerik a bélrendszer egészsége és az immunrendszer működése közötti kapcsolatot? Így van. Kutatások bizonyítják, hogy a probiotikumok milyen pozitív hatással lehetnek az allergiára.


9. Az utazási betegség elleni gyógyszerek
Generikus gyógyszernevek: dimenhidrinát, difenhidramin, meclizin, prometazin, szkopolamin

Természetes lehetőségek:

A kutatások szerint a gyömbér segíthet megelőzni az utazási betegséget – különösen a körkörös mozgások következtében, mint például egy vidámparkban. Vegyen be naponta háromszor 250 milligrammot előre. Vigyázzon, ha vérhígítót szed.
Kutatások azt is megállapították, hogy napi kétszer 50 milligramm 5-HTP és 200 milligramm magnézium együttes szedése három hónapon keresztül drámaian csökkentette a szédüléssel, hányingerrel járó tüneteket. 
A Centers for Disease Control and Prevention szerint a borsmenta- vagy levendulaolajjal végzett aromaterápia szintén megelőzheti az utazási betegség kialakulását.

Fotó: 123rf.com

Szorongás és álmatlanság elleni gyógyszerek
Bár még túl korai lenne biztosat mondani, a legújabb kutatások lehetséges összefüggéseket találtak a benzodiazepinek (az álmatlanságra és szorongásra gyakran felírt gyógyszerek) és a demencia között. Egy tanulmány több mint ezer idős embert követett 15 éven keresztül. Kezdetben a betegek demenciamentesnek bizonyultak. A vizsgálat első három éve után azoknál, akik elkezdtek benzodiazepineket szedni, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint azoknál, akik nem használták a gyógyszereket. Mivel oly sok tényező járul hozzá a betegség kialakulásához, ez nem elég bizonyíték az ok-okozati összefüggés megállapításához. Az azonban valószínűleg biztos, hogy a kockázat még mindig fennáll, és mivel annyi természetes lehetőség áll rendelkezésre, nem biztos, hogy megéri a kockázatot vállalni.

Ha éjszakai alvászavarokkal küzd, próbálja ki:

A valeriánagyökér használata alvásjavító szerként

Fogyasszon lefekvés előtti nassolásként melatoninban gazdag, alvásindukáló ételeket, például banánt, cseresznyét, gyömbért vagy retket.

Bár nem szabad abbahagyni a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy megbeszélné orvosával, érdemes rákérdezni, hogy kiderüljön, a gyógyszerei között vannak-e olyan antikolinerg szerek, amelyek a demenciához kapcsolódnak. Ha igen, érdeklődjön a lehetséges, kevesebb súlyos mellékhatással járó alternatív lehetőségekről, beleértve a természetes gyógymódokat is.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.