A látás javítása segíthet a demencia megelőzésében?

A látás javítása segíthet megvédeni a demenciától? A JAMA Neurology áprilisban online közzétett elemzése szerint ez lehetséges.

A tanulmány szerzői a Health and Retirement Study adatait használták fel, amely egy olyan hosszú távú projekt, amely kétévente felmér egy 50 év feletti amerikaiakból álló mintát. A 2018-as felmérésből véletlenszerűen 16 690 embert választottak ki, akiknek többsége 65 éves, vagy annál idősebb volt. Ezután kiszámították a demencia populációnak tulajdonítható hányadát (PAF) több gyakori kockázati tényezőre vonatkozóan. (A PAF a demenciás esetek azon arányát becsüli meg, amely egy kockázati tényező kiküszöbölésével elkerülhető lenne).

szem, látás

Fotó: 123rf.com

A magas vérnyomásnak volt a legmagasabb a PAF-ja (12,4%), ezt követte az elhízás (9,2%), a depresszió (9,1%) és a halláskárosodás (7%). A rangsor nem volt meglepő, mivel más tanulmányok erős összefüggést mutattak ki ezen állapotok és a demencia kockázata között. Az elemzés azonban azt is megállapította, hogy a látásvesztés PAF-ja 1,8% volt, hasonlóan a társadalmi elszigeteltséghez (1,9%), egy másik, tudományosan is jól alátámasztott demencia kockázati tényezőhöz.

Sikeres japán módszer a demencia ellen

A kutatók elismerik, hogy ez egy megfigyelési tanulmány, és semmiképpen sem jelenti azt, hogy a látásvesztés közvetlenül demenciát okoz. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a látásélesség javítása, például szemüveggel vagy szürkehályog-eltávolítással, segíthet az idősebb felnőttek kognitív fittségének fenntartásában.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.