Sikeres japán módszer a demencia ellen

A japán memóriacsoportok ötlete arra a japán kulturális értéke épül, miszerint elsődleges az időseknek kijáró tisztelet.

A módszert kidolgozó Kawashima professzor pedig sikerrel bizonyította, hogy rendszeres alkalmazás esetén a hangos olvasásra, fejben számolásra és írásra épülő csoportok hatékonyan aktiválják az agyműködést, segítik a kommunikációt és az önálló életvitel fenntartását a demenciával élő idősek körében.

A japán memóriacsoportok közel tíz éve már Angliában is népszerűségnek örvendenek. Kezdetben csak egyetlen csoport volt tíz fővel ám hamar híre ment a foglalkozásoknak. A részvevők mentális képességei az enyhe szellemi hanyatlástól a súlyos demenciáig terjednek és mindenki számára vannak megfelelő gyakorlatok.

Fotó: 123rf.com

A csoportok jellemzően heti két alkalommal fél órát tartanak, majd ezt követően a résztvevők közösen ebédelnek. A foglalkozás elején együtt énekelnek, majd hangosan felolvasnak a résztvevők. A csoportok vezetője kidolgozott egy munkafüzetet is, ami minden képességszinten jól alkalmazható: vannak, akik képesek egyedül is megoldani a feladatokat, míg másoknak személyes segítségre van ehhez szükségük.

A japán memóriacsoportok foglalkozásvezetői azt is felfedezték, hogy a résztvevőket lenyűgözik a különféle színek és formák. Az írást kezdetben egészen egyszerű feladatokkal: ábrák bekarikázásával, majd egyenes vonalak húzásával vezetik be. Egy-egy tevékenységet nem végeznek nagyon sokáig, mindig a következő feladatra lépnek, még mielőtt az idősek túlterhelődnének. A fejben számolást egyszerű összeadásokkal gyakorolják, ám ami nem megy, azt egyszerűen csak átugorják, hogy ne legyen kudarcélménye a résztvevőknek.

Bizonyos élelmiszerek valóban megakadályozzák a demencia kialakulását?

 

 

A 30 perces foglalkozás végén mindenki elégedetten és büszkén távozik, emiatt pedig rendszeresen visszajárnak az idősek a csoportba.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.