Alzheimert már meg lehet állapítani a lehelet alapján is

Az Alzheimer-kór és a vaszkuláris (éreredetű) demencia kialakulásával összefügg az ember korábbi egészségi állapota, vagyis már jóval a diagnózis felállítása előtt következtetni lehet egy ilyen betegség későbbi kialakulására – derül ki a baltimore-i, öregedési folyamatokkal foglalkozó országos intézet (National Institute on Aging in Baltimore) munkatársainak vizsgálatából, melynek eredményeit 2022 karácsonyán publikálták.

Fotó: 123rf.com

A kutatók az Alzheimer-kór esetén 15 évre, a vaszkuláris demencia esetében 13 évre visszamenőleg ellenőrizték a betegek állapotát. A később Alzheimer-kóros demenciával összefüggésbe hozott betegségek közül leggyakoribb a halláskárosodás (a kutatásban résztvevők 39 százaléka), a vizeletinkontinencia (23 százalék) és a depresszió (11 százalék) voltak. A később vaszkuláris demenciával diagnosztizált személyeknél leggyakrabban halláskárosodás (49 százalék), kóros EKG (41 százalék), szívritmuszavar (37 százalék) és pitvarfibrilláció (30 százalék) fordult elő.

„Eredményeink megerősítik, hogy orvosi beavatkozásra és kezelésre van szükség az életkorral együtt járó egészségügyi állapotok hatásának mérséklése érdekében, ami potenciálisan csökkentheti a jövőbeli demencia kockázatát idősebb betegeinknél” – összegeztek a szerzők.

Alzheimer lehelet alapján is

Néhány évvel ezelőtt indultak meg azok a kutatások is, melyek a lehelet alapján, a kilélegzett illékony szerves vegyületekre összpontosítanak, és ez alapján próbálnak előre jelezni egyes betegségeket, közöttük az Alzheimer-kórt is. Az Alzheimerre jellemző biomarkerek (biológiai jelzőanyagok) azonosításának alapján a kór korábbi felismerésével már előbb elkezdődhetnek a hatékony kezelések.

Forrás:

A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor

Már a rendszeres, élénk séta is csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.