Bizonyos élelmiszerek valóban megakadályozzák a demencia kialakulását?

Íme, mit mond a tudomány arról, hogy az étrend ellensúlyozhatja-e a kognitív hanyatlást. A dió javíthatja a kognitív funkciókat. Az áfonya fokozhatja a memóriát. A halolaj-kiegészítők csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát.

Talán már Ön is észrevette ezeket az “agytáplálék” állításokat, amelyek az online egészségügyi cikkekben és a közösségi médiában elszórtan szerepelnek. De vajon bizonyos ételek vagy étrendek valóban megakadályozhatják vagy megelőzhetik a demenciát?

Top 8 mediterrán nassolnivaló – egész napra telíthet!

A szakértők szerint bár a táplálkozási tanulmányok elvégzése közismerten nagy kihívást jelent, van egy meggyőző és egyre növekvő számú kutatás, amely azt bizonyította, hogy egyes élelmiszerek és étrendek a  valódi előnyöket kínálnak az öregedő agy számára.

Íme néhány tény, hogy jobban megértsük az étrend és a demencia közötti összefüggéseket.

Az “agyműködést fokozó” étrend négy pillére
A tudósok még nem tudják biztosan, hogy mi okozza az Alzheimer-kórt, a demencia leggyakoribb formáját. És jelenleg még nincs olyan gyógyszer sem, amely visszafordíthatná a folyamatot, de befolyásolhatjuk az agyunk állapotát azzal, ahogyan táplálkozunk.

A kutatások azt mutatják, hogy az olyan emberek, akik bizonyos betegségekben, például szívbetegségben, magas vérnyomásban, elhízásban és cukorbetegségben szenvednek, nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg az időskori kognitív hanyatlást, mint azok, akik nem tapasztalják meg a fentírtakat. A rossz táplálkozás és a mozgáshiány pedig növelheti e betegségek kialakulásának kockázatát, ami azt sugallja, hogy vannak dolgok, amelyeket megtehetünk a demencia kialakulásának esélyének csökkentése érdekében.

A mediterrán étrend megelőzi a mellrákot?

Különösen két étrend támogatja az agyat: a Mediterrán és a MIND diéta

Mindkettő a friss termékeket, a hüvelyeseket és a dióféléket, a halat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és az olívaolajat támogatja – tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy erős védelmet nyújtanak a kognitív hanyatlás ellen. Egy Izraelben végzett és idén közzétett randomizált, kontrollált vizsgálatban például a kutatók több mint 200 ember agyát vizsgálták meg, akiket három diétás csoportba osztottak. Azt találták, hogy 18 hónap elteltével azoknál, akik a “zöld” mediterrán étrendet követték – amely gazdag mankaiban (egy tápanyagokban gazdag zöld növény), zöld teában és magvakban -, volt a leglassabb az időskori agysorvadás. A hagyományos mediterrán étrendet követők szorosan ugyan, de lemaradtak. Azoknál, akik a szokásos egészséges étrend irányelveit követték – amely kevésbé volt növényi alapú, és több feldolgozott és vörös húst engedélyezett, mint a másik két étrend -, nagyobb mértékben csökkent az agytérfogat. Ezek a hatások különösen az 50 éves és annál idősebb embereknél voltak kimutathatóak.

Fotó: 123rf.com

Színes gyümölcsök és zöldségek
Minél színesebbek a tányéron lévő termékek, annál jobb az étel általában az agynak, mondja több szakértő.

Egy 2021-es tanulmányban a kutatók több mint 77 000 embert követtek nyomon mintegy 20 éven keresztül. Azt találták, hogy azok, akiknek étrendje magas flavonoidtartalmú – a színes gyümölcsökben és zöldségekben, csokoládéban és borban található természetes anyagok -, kisebb valószínűséggel mutatták a kognitív öregedés jeleit, mint azok, akik kevesebb flavonoidot fogyasztottak.

A MIND-diéta kifejezetten a bogyós gyümölcsökre, a rostok és antioxidánsok jó forrásaira mutat rá, mint hasznos táplálékokra. Egy 2012-ben közzétett tanulmány több mint 16 000 70 éves és idősebb embert vizsgált több mint 12 éven keresztül. Arra a következtetésre jutott, hogy azoknál az idősebb nőknél, akik több áfonyát és epret fogyasztottak, késleltetett a kognitív hanyatlás:  akár 2,5 évvel is.

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.