A borsmenta ereje

A borsmenta említésére a cukorka és a fogkrém jut mindenki eszébe. De azt tudta, hogy a borsmenta egy ősi gyógyszer, amelyet nagyon régen akkor szélesen alkalmaznak hasi bántalmak, hányinger kezelésére?

A növényből kinyert olaj sok összetevőből áll, de farmakológiai szempontból legfontosabb a mentol.

Tanulmányokkal kimutatták, hogy a borsmenta olaj meglehetősen hatékonyan enyhítette az irritábilis bél szindrómát (IBS).

Az IBS tünetegyüttese az alábbiakat foglalja magában: hasi fájdalmak és görcsök, puffadás, székrekedés és hasmenés. A betegség sajnálatosan a lakosság 5-20 százalékát érinti. Illóolajok segítségével a szindróma jól karbantartható, tünetei enyhíthetők .

Ennek egyik magyarázata az, hogy az olaj – főleg a mentol – blokkolja a kalcium-csatornákat, ennek hatására feloldja a “sima” izmokat a belek falain. Legutóbb Alex Ford, a McMaster Egyetem kutatója azt javasolja, hogy a borsmenta legyen az elsődleges ellenszer az IBS ellen.

borsmenta2

A borsmenta átmenetileg enyhíti a rovarcsípés, ekcéma és egyéb sérülések, beleértve a kiütést és a szömörce okozta viszketést. A borsmentatea használható csecsemőkori szájpenészre szájvízként, de terhesség alatt is jó, különösen azon hölgyek számára, akik szeretnék elkerülni az erős gyógyszereket, mert csökkenti a hányingert és a hányást.

A borsmenta illóolaj sok hagyományos, olcsó, és széles körben elterjedt termék összetevője, mint például: fogkrém, szájvíz, rágógumi, leheletfrissítő, dohányhelyettesítő, köhögés- és izomfájdalom elleni különböző kenőcsök. A mentol serkenti az idegeket, amelyek a hideget érzékelik, így hűvös érzést kelt. A szájban is vannak ilyen hideget érzékelő idegek, ezért a mentolt tartalmazó termékek hűsítő ízűek.

Nagy előnye, hogy rövid ideig fájdalmat is képes csökkenteni, és, bár a hatás nem tart sokáig, a rövid haladék, amit hosszantartó kínoknál kapunk, nagy megkönnyebbülést jelenthet.

A mentolról kimutatták azt is, hasznos ellenszer sok betegség – baktériumok, gombák és vírusok – enyhítésében, de mivel nálánál sokkal erősebb antimikrobás hatású készítmények állnak rendelkezésre, általában nem az első választás a súlyos fertőzések kezelésében. “A legtöbb igazán hatékony faj valóban a Lamiaceae család, vagy borsmenta család tagja” – mondta Pavel Kloucek, cseh tudós (University of Life Sciences), . Kloucek és csapata a közelmúltban két új menta családtagot azonosított – Mentha villosa-t és a Faassen’s gyöngymentát.

A kutatók az illóolajok vizsgálata során azt is megállapították, hogy a mentafélék még pára formájában is megölik a Listeria, Staph, E. coli, Salmonella fertőzések okozásáért felelős baktériumokat. A növényi illóolajok lipofil hatásúak, ami azt jelenti, hogy vonzzák a zsírt, magyarázta Kloucek. “És szerencsére, a baktériumok sejtmembránjában bőven van zsír. Az illóolajok vonzzák a zsírt, és összenyomják a molekulákat. A zsír-molekulák okoznak szivárgást a membránon keresztül.” Ez a szivárgás okoz összeomlást, ami végül is megöli a baktériumokat.

Egyes kutatók most azt mondják, hogy együnk naponta egy evőkanálnyi friss borsmentát vagy más zöldfűszert. Borsmentát ehetünk karácsonyról megmaradt cukorka formájában, de lefagyasztva vízbe vagy ásványvízbe is tehetjük és élvezhetjük a hűsítő hatást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index