A fiatal nők a halálba eszik magukat?

Fiatal nők milliói ássák a saját sírjukat az étrendjükkel, mert nem tartják kordában a súlyúkat úgy, mint férfitársaik.

A kutatások szerint a „Jamie Oliver-hatás” miatt a 21-40 éves férfiak többet edzenek és egészségesebben táplálkoznak, mint a hasonló korú nők, akik csak kapkodják magukra  a kilókat. Klim McPherson professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a 40 év felettiek még mindig nem foglalkoznak eleget a súlyukkal, ami katasztrófát jelenthet a társadalombiztosítás számára, pedig pont drasztikus megszorításokra lenne szükség.

Szerinte a férfiak Jamie Oliverről vesznek példát, de a nőkre lehet, hogy Nigella Lawson gyakorol nagyobb hatást. „Tartok tőle, hogy a nőkhöz nem jut el annyira az üzenet, mint a férfiakhoz. Jó ideje úgy tűnt, hogy az emberek szó szerint a halálba eszik magukat, de a 21-40 éves férfiak már kapcsoltak. Néhány nő is követte a példájukat, de még nem elegen. Talán beletörődtek a kövérségbe. Az alkoholfogyasztás növekedése sem oldja meg a problémát.”

malna6

Az Oxford Egyetemről McPherson professzor szerkesztette meg a 2007-es Előrejelzést, mely már arra figyelmeztetett, hogy 2050-re a felnőtt lakosság több mint fele elhízik, ha nem avatkoznak közbe minisztériumi szinten. Az elhízás terjedésének lassulása miatt azonban felülbírálta az adatokat. 2000-ben a 21-40 éves férfiak 20 százaléka számított elhízottnak, 2008-ban pedig csak a 19 százalékuk. A nőknél ugyanebben a korosztályban a 2000-es adat 16 százalék volt, a 2008-as pedig 21 százalék, de ez a vártnál lassabb növekedést jelzett.

McPherson said professzor elmondta: „Van még remény: valószínűleg csökken az elhízott nők száma, de nem annyival, mint a férfiaknál. 2020-ra minden korosztályban kevesebben lesznek, de még így is maradnak elég sokan. Nem tudjuk, mi lesz ennek a vége, idősebb korukra is megtartják-e a súlyukat ezek az emberek. Az egészségügy a 40 feletti elhízottakra költi a legtöbbet, így továbbra sem lehet számítani a költségek csökkenésére.”

chips5

Tam Fryt a Nemzeti Elhízási Fórumról meglepték az eredmények. „Egy nővértől hallottam nemrég, hogy a férfiak inkább motiváltak, ha valamibe belekezdenek, akkor kitartóbbak. Ha fogyókúrába kezdenek, akkor nagyobb eséllyel viszik véghez. Amíg a férfiaknak nem is kell megküzdeniük a „nullaméretes” nyomással, addig a nőket meg már egyre kevéssé érdekli, hogy mekkora ruhákat hordanak. Vagyis valószínűleg nem is nagyon kezdenek diétába.”

McPherson professzor szerint az elhízás 4-5 évvel is megrövidítheti az életet. A gyorsételek és a mozgásszegény életmód szintén hozzájárul a testsúly növekedéséhez. Elhízottnak az számít, akinek a testtömeg-indexe 30 felett van. Ez az állapot szívinfarktushoz, agyvérzéshez, cukorbetegséghez és bizonyos rákfajtákhoz vezethet.

Forrás: