4 tipp, hogy legyőzzük a stresszt!

A negatív gondolatok, a negatív energiák számos módon érintenek bennünket és erősítik a stresszt. Minél több pozitív érzést sorakoztatunk hát fel, annál kevésbé leszünk stresszesek.

Kiütjük a stresszt!

A pozitív gondolkodásról született cikkek, könyvek manapság szinte elárasztják a könyvesboltok polcait – vannak, akiket épp ezért nem fognak meg igazán, és csak élik tovább stresszes hétköznapjaikat. Csakhogy a pozitív gondolkodás igenis hatásos – nagyon fontos pozitív gondolatokra váltani abban a tekintetben is, hogy csökkentsük a stresszt mindennapjainkban.

Segíthetünk, hogy fenn tudjuk tartani a pozitív hozzáállásunkat – amelyet a pozitív gondolatokkal érünk el -, ha pozitív energiákkal vesszük körül magunkat. Hogyan juthatunk hozzá? Alkalmazzuk az alábbiakat…

1. Lelkesítő zene

Hatékony stresszűző! Olyan zenét hallgatni, melynek nemcsak nyugtató hatása van, hanem lelkesítő tartalma is, nagyon lényeges lehet a pozitív gondolatok kialakításában. Biztosan előfordul velünk, hogy egy dallam egész napra a „fülünkben ragad”. Nos, ha a szöveget is ismételgetjük magunkban, és ezek a szövegek pozitívak, inspirálóak, akkor ez előremutat.

Nem olyan zenére van tehát szükségünk, amelyek önkritikára sarkallnak, magyarázkodást, negatív gondolatokat fogalmaznak meg, depresszív, szomorú szövegekkel. (Tipikusan jókedvre hangoló szám például Wilson Phillips Hold on című slágere, de tucatjával vannak ilyenek.)

2. Inspiráló könyvek

A személyes erőt, kitartást, megvilágosodást, tehát alapjában véve önmagunk „felébresztését”, motiválását segítő könyveket kell olvasnunk. A szokásos önpusztító gondolatok helyett újragondolhatunk mindent, más megvilágításba helyezzük gondolatainkat, új megoldások jutnak eszünkbe. Stresszelés helyett inkább dolgozzunk azon, hogyan tudnánk változtatni az életünkön.

olvasas-2

3. Pozitív emberek

Bizony, lehet, hogy bele sem gondoltunk még abba, kikkel vesszük körül magunkat! Hatékony a stressz ellen a pozitív emberek társasága. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy pozitív irányba hangoljuk magunkat, ha olyan emberek vannak körülöttünk, akikkel ez cseppet sem nehéz – akik szinte ontják magukból a pozitív energiákat!

Őszintén: lelkesítenek a barátaink, vagy inkább lehúznak minket? Az ideális barátságok támogatást adnak, amikor az ember maga alatt van, örülnek velünk, ha jó kedvünk van, együtt éreznek, ha valamilyen veszteség ér minket. Bölcsen és pozitívan állnak hozzánk. A jó barátok inspirálnak, hogy magasabbra emelkedjünk. Figyeljük hát meg, milyen érzéseket keltenek bennünk a barátaink! Ha nem lelkesítenek, sőt inkább rossz kedvünk lesz a társaságukban, ideje olyanok társaságát keresnünk, akik jobb barátaink lehetnek…

4. Gyakorlat

A pozitív állításokkal finoman, mégis meggyőzően tudunk változtatni gondolatainkon, negatívról pozitívra hangolni őket. Ez nemcsak a stressz ellen tökéletes. Megvannak a kreatív módszerei, csak ne féljünk alkalmazni ezeket. A pozitív állítások lényege, hogy a nap folyamán többször is határozottan jelentsük ki, hogy pl. „jó munkám van”, „szerelmes és boldog vagyok”, vagy elégedettek vagyunk ezzel vagy azzal, aminek éppenséggel hiányát érezzük. Higgyük el, hogy egy idő után valóban jóra fordulnak a dolgok. Csak hinnünk kell, hogy amit állítunk, az valóban igaz, és érezzük is úgy magunkat!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.