Krónikus fájdalom gyötör? – Hogyan lehet mégis jó a szex?

Beszélgetéssel és fájdalomkezeléssel sokat érhetünk el

A szex létfontosságú tevékenység egy párkapcsolatban. Ha azonban krónikus fájdalom kínoz bennünket, igen nagy kihívást jelenthet. Hogyan segíthetünk a problémán és élvezhetjük újra a szeretkezéseket?

A szexualitás az élet természetes és egészséges része, az identitásunk szempontjából is jelentős fontosságú. Ugyanakkor, ha mindennapjainkat krónikus fájdalom nehezíti, a szex nyújtotta élvezet gyakran háttérbe szorul. Befolyásolja az együttlétet önmagában a fájdalom, de egyéb tényezők is, melyek összefüggnek vele – beleértve a hangulati zavarokat, a csökkent nemi vágyat, a gyógyszerek hatását vagy a stresszt.

S ha a krónikus fájdalom gyógyszerekkel kezelt is, azok mellékhatásai, esetleg a bűntudat vagy a szociális problémák is korlátozhatják a szexet.

Hogyan segíthetünk magunkon, miként lehet a szex újra élvezetes?

  1. Beszéljünk róla orvosunkkal

Olykor a fájdalom a közvetlen oka annak, hogy szexuális problémák állnak fenn. Lehet, hogy egyszerűen túlságosan fájna a szeretkezés is. Ilyenkor a megfelelő fájdalomcsillapító alkalmazása megoldást jelenthet. Ha a krónikus fájdalom annyira erős, hogy a szex szóba sem jöhet, forduljunk orvoshoz. Lehetséges, hogy módosítani kell a gyógyszeres kezelés időzítésén, vagy más, esetleg erősebb fájdalomcsillapítási tervre van szükség.

Ugyanakkor, egyes orvosságok – különösen a fájdalomcsillapítók – kiválthatnak szexuális problémákat. Ezek közül néhány ugyanis csökkenti a libidót, vagy gátolja a szexuális funkciókat, azzal, hogy változásokat okoz az idegrendszerben. A gyógykészítmények befolyásolhatják a véráramlást és a hormonokat is, amelyek a szexuális reakció fontos tényezői.

Konzultáljunk tehát orvosunkkal arról, hogy a mellékhatások a jelek szerint befolyásolják szexuális életünket. A doktor ajánlhat másik gyógyszert vagy az adag módosítását javasolhatja.

Fotó: 123rf.com

  1. Vizsgáljuk meg érzelmeinket

Ahhoz, hogy a szex kielégítő legyen, nem árt jól éreznünk magunkat a bőrünkben. Tekintsük át saját érzéseinket – ha a krónikus fájdalom miatt fizikailag sebeink keletkeztek, elveszítettük munkánkat, nem vagyunk képesek ugyanúgy ellátni feladatainkat, mint eddig, önbizalmunk megrendülhet. Nem érezhetjük magunkat vonzónak és kívánatosnak, ami éppen elég ahhoz, hogy ne kívánjuk a szexet.

Ehhez jön az, hogy tisztában vagyunk vele: a fizikai és érzelmi távolság bánthatja partnerünket. Mindez hozzáad a szorongáshoz, a bűntudathoz és önmagunkra is haragszunk. A stressz nyilvánvalóan súlyosbítja a nehézségeket a párkapcsolatban. Még az erős kapcsolatokban is kihívást jelenthetnek az egészségügyi gondok vagy éppenséggel a krónikus fájdalom. Az érzelmi konfliktusok feltárása fontos lépés a kapcsolat megerősítésében. Tanácsadás is segíthet, ha szükséges.

  1. Beszéljünk a párunkkal

Az egészséges szex visszaállítása érdekében nagyon fontos, hogy beszéljünk a partnerünkkel. Ezt mindenképp semleges környezetben, ne pedig az ágyban kezdjük el – például a konyhában, asztalnál ülve.

A szexről olykor nehéz beszélni, de mindenképp szükséges. Fontos, hogy ne a másikat vádló hangnemet válasszunk. Ne úgy kezdjük a mondatokat, hogy „Te”, hanem, hogy „én”. Például mondjuk el neki, mennyire szeretettnek érezzük magunkat, ha megölel. Ez sokkal célravezetőbb, mint azt mondani: mostanában nem érsz hozzám.

Ideje beszélni a félelmekről és a vágyakról. Felmerülhet bennünk, hogy a párunk azért nem érint meg minket, mert elveszítette érdeklődését – pedig lehet, csak attól fél, hogy fájdalmat okoz.

Fotó: 123rf.com

  1. Fedezzük fel újra egymást

Töltsünk időt azzal, hogy újra „megismerkedünk”, felfedezzük egymás testét a nemi szervek elkerülésével. Nem az orgazmus a cél, hanem a szeretet, a vágy újbóli felfedezése. Ha helyreállítjuk az érzelmi intimitást, az megkönnyíti a következő lépést: a fizikai intimitás, a szex visszatérését.

Legyünk kreatívak. A szexuális kapcsolat csak egy módja annak, hogy kielégítse az ember közelség iránti igényét. Az érintés, az önstimuláció, az orális szex, a különféle pozíciók, sőt a vibrátor és a síkosító alkalmazása sem ördögtől való. Segítséget jelenthetnek abban, hogy a krónikus fájdalom ne álljon közénk.

  1. Tervezzünk előre

A szex, az intimitás kielégítőbb lehet, ha előre tervezünk. Szervezzünk magunknak randit, válasszunk egy időpontot, amikor a legtöbb az energiánk és kevesebb a fájdalmunk.

A fájdalomcsillapítót jó előre vegyük be, hogy hatékonysága akkor érje el a csúcspontot, amikor szüksége van rá. Korlátozzuk az alkohol és a dohány fogyasztását, ezek ugyanis befolyásolhatják a szexuális funkciókat.

Adjunk időt magunknak és partnerünknek, hogy új dolgokat próbálhassunk ki. Maradjunk nyugodtak, relaxáltak, őrizzük meg a humorunkat. Az útra koncentráljunk, ne a célra. Ha kudarcokba ütközünk, se csüggedjünk, ne a negatívumokra összpontosítsunk.

Az intimitás hatására ugyanis már jobban érezzük majd magunkat. A test természetes fájdalomcsillapítói, az úgynevezett endorfinok az érintés és a szex során szabadulnak fel. A meghittség, a partner közelsége pedig erősebbé tesz lelkileg – így a krónikus fájdalom is kevésbé foghat ki rajtunk.

Olvasd el ezt is!

Fájdalom szex közben? Orvosolható!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php