10 tipp: mit fontos tennünk szex után?

A kézmosástól a tisztálkodásig

Szex után, bármilyen mámoros hangulatban vagyunk is, érdemes odafigyelni néhány higiéniai szabályra. Persze nem kell kiugrani azonnal az ágyból ezek kedvéért, de fontos tudni, milyen teendők használnak nekünk szeretkezést követően és melyek nem.

Sok ember nincs tisztában azzal, hogy szex után csak bizonyos tevékenységeknek van haszna, vagy hogy nem kell „túltisztítani” magunkat. Egy kiadós hancúrozást követően sem kell persze azonnal felugrani és kimenni a zuhanyzóba.

De bizonyos higiéniai teendőket fontos elvégeznünk. Melyek ezek?

1.Mosakodás: ha egyébként nem vagyunk teljesen izzadtak, elegendő lehet a nemi szervek gyengéd megmosása szex után – ez a nőket és a férfiakat is védi az olyan fertőzésektől, mint például a húgyúti fertőzés. Sima meleg vízzel mossuk meg a nemi szervet (nem belül). Enyhe szappant lehet használni, de érzékeny bőr esetén, vagy ha már eleve van valamilyen fertőzésünk, ez is irritálhatja a területet.

Fotó: 123rf.com

2.Nem kell a túltisztálkodás: sok nő hiszi, hogy szükséges a hüvelyt belül megtisztítani, vízzel és drogériában vásárolt intim folyadékkal. Csakhogy ez több fertőzést okozhat, felborítja ugyanis a hüvely természetes baktériumainak egyensúlyát, melyek védik azt. A vagina természetesen is megtisztul, az enyhe szag pedig normális és nem probléma jele.

3.Krémek, spray-ek, törlőkendők: ezek használatát gyakran ajánlják a nemi szervek területére, de közülük nem egy irritáló szappant, parfümöt tartalmazhat, a testápolók pedig sérthetik a bőrt. Maradjunk az egyszerű öblítésnél, meleg vízzel, szex után. Kerüljük az illatosított tamponokat, porokat és spray-eket – főleg ha van valamilyen fertőzésünk.

4.Ürítsük ki a húgyhólyagot: a szex során a húgycsőbe juthatnak baktériumok, s ez növeli a fertőzés esélyét. Vizeletürítéskor azonban ezeket „kidobjuk”. Vagyis, ölelkezés után irány a vécé. A nőknek különösen fontos tudni, hogy ha megtörlik magukat, mindig elölről hátrafelé tegyék ezt, így nem adnak esélyt a baktériumok terjedésének.

5.Igyunk egy pohár vizet: a vizeletürítés mellett a pohár víz fogyasztása is jó ötlet! Ez fontos ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk – ha pedig többet iszunk, többet is pisilünk, vagyis nagyobb esély van a baktériumok kiürítésére.

Fotó: 123rf.com

6.Viseljünk laza alvóruhát: a szoros, izzadásra késztető anyagok ideális helyek a baktériumok és a gombák szaporodására. Olyan alsóneműt és alvóruhát hordjunk, amelyik megfelelően szellőzik. A szűk bugyi, harisnyanadrág vagy alsó nem jó ötlet, legokosabb pamut fehérneműt viselni, mert ez az anyag lélegzik és felszívja a nedvességet.

7.Mossunk kezet: a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a baktériumokat, ha a partnerünk nemi szervének érintése – és a szex után – megmossuk a kezünket. Ez kulcsfontosságú a fertőzés terjedésének megállításában. Egyszerű szappan és víz tökéletes.

8.Mossuk meg a szexjátékokat: ha használtuk őket, ne tegyük el mosatlanul, mindig legyenek körültekintően megtisztítva. Baktériumok, vírusok, gombák egyaránt származhatnak belőlük. Minden használat után alaposan mossuk el őket és lehetőleg ne osztozzunk rajtuk másokkal.

9.Gondoskodjunk magunkról, ha már van fertőzésünk: a gombás fertőzést a párok jellemzően egymásnak adogatják. Ha észleljük magunkon a jeleket – viszketés, égő érzés, sűrű, fehér váladék folyása a hüvelyből és a péniszből – kezeltessük magunkat!

A tesztelés fontossága is hangsúlyos. Aki szexuálisan aktív, különösen ha új partnere van, lényeges ellenőriztetnie magát, nincs-e valamilyen fertőzése. Ezek ugyanis sok esetben tünet nélküliek, de hosszabb távon gondot okozhatnak. A váladékozás, a fájdalom, a hólyagok, sebek, foltok, csomók sem jó jelek. Vizsgáltassuk meg magunkat!

10.Terhesség esetén legyünk még elővigyázatosabbak: a fertőzés veszélye nagyobb várandósság alatt, mint egyébként. Ilyenkor tehát még fontosabb betartani a szex utáni szabályokat: menjünk el pisilni, mossuk meg a nemi szervet és igyunk elég vizet. Partnerünk is tegye ugyanezt!

Olvasd el ezt is!

Nem elég a szex? – 5 tipp a frusztráció kezelésére

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.