Történetem az epekővel

Az epehólyag-gyulladásom magas lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal járt. Annyira, hogy kisugárzott a hátamba, de még a jobb lapockámba is. Folyamatos hányinger gyötört és a végén már hánytam is. Bementünk az ügyeletre. Hasi ultrahanggal megállapították az epehólyag gyulladást és az epekövet és laparoszkópos műtétet javasoltak. Másnap meg is műtöttek. 2 apróbb koleszterin –követ és az epehólyagot távolították el. Apró metszéseket ejtettek, ami gyorsabb gyógyulással járt. 8 órával a műtét után már sétáltam, és másnap haza is engedtek.

A műtét után a lényeg az étrend megváltoztatása:

Első napon éheztetés történik, folyadék- és elektrolitpótlás mellett. A fogyasztható folyadékok a cukormentes, frissen főzött, kamilla vagy csipkebogyó tea, szénsavmentes ásványvíz enyhén citromozva, sárgarépából, burgonyából készült főzet leszűrve, enyhén sózva, esetleg frissen préselt almalé. A második és harmadik napon már adható összetett szénhidrát is, attól függően, milyen állapotban vagyunk. Ehettem pirított vagy extrudált kenyeret, ropit, főtt burgonyát, sárgarépát és rizst, valamint almakompótot fűszerek nélkül.

A negyedik és ötödik napon tovább lehet bővíteni az étrendet fehérjével, zsírbevitellel, amennyiben nem lépnek fel szövődmények. Lehet készíteni tök, cukkini vagy fejes saláta főzeléket párolva, diétás rántással, vagy kefires habarással. Adható zsírszegény kefir, joghurt, a pirítósra vékonyan kenhető margarin, zöldség- és csontlevesek cérnametélttel. Fogyasztható bőr nélküli csirkehús, zsírmentes húsgombóc, zsemlével lazított húspuding. Gyümölcsök közül a magas illóolaj-tartalmú, és apró magvasak kerülendők (narancs, ananász, eper, málna, stb.) A hatodik és hetedik naptól vissza lehet térni a megszokott étrendre, de szigorú zsírmegszorítás mellett.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.