epekő műtét utáni diéta

A műtét után a lényeg az étrend megváltoztatása:

Első napon éheztetés történik, folyadék- és elektrolitpótlás mellett. A fogyasztható folyadékok a cukormentes, frissen főzött, kamilla vagy csipkebogyó tea, szénsavmentes ásványvíz enyhén citromozva, sárgarépából, burgonyából készült főzet leszűrve, enyhén sózva, esetleg frissen préselt almalé. A második és harmadik napon már adható összetett szénhidrát is, attól függően, milyen állapotban vagyunk. Ehettem pirított vagy extrudált kenyeret, ropit, főtt burgonyát, sárgarépát és rizst, valamint almakompótot fűszerek nélkül.

A negyedik és ötödik napon tovább lehet bővíteni az étrendet fehérjével, zsírbevitellel, amennyiben nem lépnek fel szövődmények. Lehet készíteni tök, cukkini vagy fejes saláta főzeléket párolva, diétás rántással, vagy kefires habarással. Adható zsírszegény kefir, joghurt, a pirítósra vékonyan kenhető margarin, zöldség- és csontlevesek cérnametélttel. Fogyasztható bőr nélküli csirkehús, zsírmentes húsgombóc, zsemlével lazított húspuding. Gyümölcsök közül a magas illóolaj-tartalmú, és apró magvasak kerülendők (narancs, ananász, eper, málna, stb.) A hatodik és hetedik naptól vissza lehet térni a megszokott étrendre, de szigorú zsírmegszorítás mellett.

Forrs:

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.