A kapcsolati problémák krónikus betegséghez vezethetnek?

A legújabb kutatások szerint a szerelmi viszonyokkal kapcsolatos aggodalmak növelhetik egyes krónikus egészségügyi problémák kialakulásának esélyeit.

Egy tanulmány alapját képező kutatásban 5645 18 és 60 év közötti önkéntes vett részt. A résztvevőknek egy, a szerelmi kapcsolataikról szóló kérdőívet kellett kitölteniük. A kérdőívek értékelése után a kutatók megvizsgálták az önkéntesek egészségügyi kórtörténetét, különös figyelmet fordítva a krónikus betegségekre (asztma, magas vérnyomás, szívbetegség).

“A vizsgálati adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy magasabb a krónikus betegségek előfordulási aránya azok körében, akik feszült és problémás párkapcsolatban élnek – nyilatkozta Lachlan McWilliams, a kanadai Acadia Egyetem munkatársa. – “Az ilyen kapcsolatokban több a stressz, ez pedig kedvez a szív- és érrendszeri betegségeknek és a depresszió kialakulásának.”

Természetesen ennek a fordítottja is igaz, hiszen a nyugodt, biztos párkapcsolatban élők körében ritkábbak az egészségügyi panaszok a kiegyensúlyozott szerelmi életnek köszönhetően.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.