Erekciós zavar – mit jelent és kinél jelentkezik?

Mechanizmus és tünetek

Az erekciós zavar tünetei a férfi 40-es éveiben jelentkezhetnek először. Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy egy férfinak tartós gondja van a merevedés elérésével vagy fenntartásával. Kezelés nélkül a közösülés gyakorlatilag lehetetlenné válik. 

Mit kell tudni róla?

Az erekciós zavar máig tabutéma sokak számára. Pedig erről a fontos problémáról beszélni kell, s szükséges orvosi segítséget kérni. Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy a férfinak állandó gondot okoz elérni és fenntartani a merevedést – ha nem kezelteti magát, a szex gyakorlatilag nem kivitelezhető a számára.

erekciós zavar tünetei

Fotó: 123rf.com

Az erekciós zavar először a férfi 40-es éveiben jelentkezhet, s milliók szenvednek tőle. Nem keverendő azonban össze az erekciós diszfunkció azzal, ha valakinek alacsony a libidója vagy gondjai vannak az ejakulációval. Az erekciós rendellenességgel küzdő férfiak gyakran egészséges libidóval rendelkeznek, de testük nem tud reagálni, vagyis erekciót produkálni. Többnyire fizikai okból, de lelki is előfordulhat.

Az alacsony tesztoszteron-szint lehet például oka az erekciós zavarnak, mivel találtak összefüggést a kettő között. A kapcsolat azonban bonyolult az alacsony tesztoszteron-szint és az erekciós diszfunkció közt – lehet, hogy csupán azért függhetnek össze, mert mindkettő egybeesik az öregedéssel. Az alacsony tesztoszteronszinttel bíró férfiak is produkálnak ugyanis egészséges erekciót.

Az erekciós zavar tünetei

Az erekciós diszfunkció olyan merevedéssel jár, amely túlságosan puha, vagy túl rövid ideig tart egy aktus megvalósításához. Az is tünetnek számít, ha az illető el sem éri az erektált állapotot. Amennyiben egy férfi az esetek 75 százalékában nem tudja elérni a merevedést, erekciós diszfunkcióról beszélhetünk.

erekciós zavar tünetei

Fotó: 123rf.com

Kinél jelentkezhet az erekciós zavar tünetei?

A merevedési zavar a kor előrehaladtával válhat gyakoribbá. A tapasztalatok szerint 40 éves kortól a férfiak egy része érzékeli az erekciós zavart valamilyen szinten, ám 70 évesen már 70 százalékukkal előfordul. 40 és 70 éves kor között 5-ről 15 százalékra nő a száma azoknak, akik erekciós zavarral szembesülnek. Kezelése azonban mindenkor lehetséges.

Az erekciós diszfunkció mögötti mechanizmus

Amikor a vér a péniszben feltölt két kamrát – ez a corpora cavernosa –, jelentkezik az erekció. Ez okozza a hímvessző merevedését és megnagyobbodását, mint amikor egy luftballont vízzel töltenek meg. A folyamatot a nemi terület idegi impulzusai indítják el. Minden, ami ezeket az impulzusokat befolyásolja vagy korlátozza a pénisz véráramlását, merevedési rendellenességeket okozhat.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php