Csökkentheti a férfiak depresszív tüneteit a tesztoszteron

Egy svájci, német és svéd tudósokból álló kutatócsoport megállapította. hogy A tesztoszteronkezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál.

Vizsgálataik során a nemi hormon jóval hatékonyabbnak bizonyult, mint a placebo.

Eredményeikről a JAMA Psychiatry című szaklapban számoltak be. A tesztoszteronszint befolyásolja a hangulatot és szerepet játszhat a depresszió elleni kezelésben. Erre már több tanulmány és állatkísérlet utalt. Andreas Walther, a Zürichi Egyetem tudósa és csoportja azt kutatta, hogy vajon a férfihormon csökkentheti-e a depresszió tüneteit.

A kutatók a témában végzett 27, összesen 1890 férfi résztvevővel végzett tanulmány eredményeit vonta össze és elemezte. Ezek szerint a tesztoszteron lényegesen erőteljesebben csökkentette a depresszív tüneteket, mint a placebók. Különösen hatékony volt a nagy dózisú adagolás azoknál a férfiaknál, akiknél a depresszív tünetek konstansnak mutatkoztak – írták a tudósok.

A tesztoszteron egy neuroaktív szteroidhormon, amely a szerotonin, a boldogsághormon kiválasztását befolyásolja. Ennek hiánya összefüggésben áll a depresszióval, ezért sok antidepresszáns az agy szerotoninrendszerébe avatkozik be.

Már léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint az alacsony tesztoszteronszint összefüggésbe hozható a depresszióval, más vizsgálatok azonban nem találtak kapcsolatot. A szakemberek között viták folynak arról, hogy a tesztoszteron alkalmazható-e antidepresszánsként.

Walther és kollégáinak metaanalízise megerősíti azt az elméletet, amely szerint a tesztoszteronkezelés klinikailag alkalmazható lehet depresszió ellen. Hatékonysága és ideális adagolása megállapításához azonban további kutatásokra van szükség.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. apeeng

    a férfiaknak nem tesztoszteron kell, az van dögivel…inkább jó nőre van szüksége minden depisnek…na az leápolja, kellően megköpteti a kobrát, és láss csodát ….kezesbárány lett a dühöngőből….egy úgy hívják itt a nyóckerben, hogy szex.

    mert mint ismerjük a közmondást, a nyugodt férfi titka, az üres zacskó, teli has…

    ezenkívül minden csak blabla…

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.