Egoistává tesz a túl sok tesztoszteron

Kutatások szerint a tesztoszteron egoistává, énközpontúvá és kevésbé együttműködővé teheti az embereket, ami segíthet megmagyarázni, miért nem képesek a csapatmunkára az erősebb, domináns egyéniségek.

A mostani vizsgálatokban 34 nő vett részt, akik korábban nem ismerték egymást. A résztvevőket párokba osztották, majd megkérték őket, hogy végezzenek el egy, az együttműködés mérésére alkalmas feladatsorozatot. A teszteket két különböző napon kellett elvégezniük a pároknak. Az egyik nap a résztvevők tesztoszteron-tartalmú tablettát kaptak, a másik nap hatóanyag nélküli placebót.

A várakozásoknak megfelelően akkor dolgoztak legjobban a csapatok, amikor a résztvevők megpróbáltak összedolgozni és nem önállóan végezték el a feladatokat. Az együttműködéssel nem volt semmi probléma a placebós napon, a tesztoszteron azonban jelentősen megnehezítette a közös munkát.

tesztoszteron

A Wellcome Trust Idegi Képalkotó Központjának tudósai szerint a magasabb tesztoszteron-szint okozta egocentrikus viselkedés nehezíthette meg az együttműködést. “Csapatmunka közben az egyéni érdekeink és a többség érdeke között kell egyensúlyoznunk: ha túlságosan feladjuk magunkat sosem fogunk érvényesülni, de a túlzott erőszakos viselkedés sem vezethet túl sok jóra” – mondta el Dr. Nick Wright, a kutatás vezetője. “Viselkedésünket nagyban befolyásolják hormonjaink: az oxitocin segítheti az együttműködést, a tesztoszteron azonban túlzottan énközpontúvá tehet minket és ellehetetlenítheti a közös munkát.”

Ha azt mondjuk tesztoszteron, szinte mindenkinek a férfiak ugranak be, elvégre a férfi nemi hormonról van szó. Ez igaz, illetve részben igaz, hiszen bár tényleg a férfiakkal hozzuk kapcsolatba, ez a hormon a nők szervezetében is jelen van, és fontos feladatot tölt be. Gond akkor adódik, ha a szintje nem megfelelő. 

A tesztoszteronszint a nőknél is nagyon fontos!

A kutatás részletes leírása a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.