Gyermekek és horkolás – viselkedésproblémák lehetnek belőle?

Vékonyabb szürkeállomány jellemzi őket

Azok a gyermekek, akikre jellemző a horkolás, bizonyos agyi strukturális változások jeleit mutatják, amelyek hozzájárulhatnak a nehéz koncentráció, a hiperaktivitás és a tanulási nehézségek, egyszóval viselkedésproblémák kialakulásához – állapították meg a kutatók.

Némileg aggasztó felfedezésre jutottak a kutatók. Úgy tűnik, a horkoló gyermekeknél van esély bizonyos viselkedésproblémák kialakulására.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány arra világít rá, hogy azon gyermekek, akikre jellemző a horkolás, bizonyos agyi strukturális változások jeleit mutatják – s ezek összefügghetnek olyan problémák jelentkezésével, mint a koncentrációs és tanulási nehézségek, valamint a hiperaktivitás.

A szakemberek a szülők beszámolóit vették alapul kutatásukhoz, s kiderült: azon gyermekeknél, akiknél a horkolás heti 2 vagy 3 alkalommal előfordult, vékonyabb szürkeállományt figyeltek meg az agy frontális lebenyének több régiójában. Ezek az agyi régiók felelősek az impulzus-kontrollért és a hatékony észlelésért, de a vékonyabb szürkeállomány az alvászavaros légzéssel, az alvási apnoé enyhe formájával járó viselkedési zavarokkal is kapcsolatba hozható.

 

Ennek oka az, hogy a horkolás hatására az alvás nem elég pihentető. A gyermek légzése meg-megszakad az éjszaka folyamán és kevesebb oxigén jut az agyba.

„Ha a gyermekünk több alkalommal horkol, mint heti kettő, érdemes kivizsgálni” – mondta el dr. Amal Isaiah, a tanulmány társ-szerzője, a Baltimore-i Maryland Egyetem Orvostudományi Karának fej, nyaksebészeti és gyermekgyógyászati docense. – “A képalkotó vizsgálatok alapján egyre nyilvánvalóbb bizonyítékaink vannak, hogy megerősítsük: nagyon fontos a gyermekek alvászavaros légzésének diagnosztizálása és kezelése.

Csak Amerikában a gyermekek több mint 10 százaléka küzd obstruktív alvászavarral – ez egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben a felső légutak működése akadályozott, így a légzés ismételten leáll, majd beindul – mutattak rá a kutatók. Alvás közben ez a probléma horkolás formájában nyilvánul meg, s meglehetősen rossz alvásminőséggel jár. Gyermekeknél az obstruktív alvási rendellenességek mandulaműtéttel és ún. adenoidektómiával kezelhetők – vagyis a mandulák, orrpolipok, esetleg mirigytúltengések eltávolításával.

Ha a gyermek éjjel rosszul alszik a horkolás miatt, napközben fáradt és nyűgös lesz. Nem meglepő, ha romlik a koncentrációja. Az obstruktív alvászavaros gyermekek jelentős hányadát tévesen figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességgel diagnosztizálják és stimuláns gyógyszerekkel kezelik, ami csak tovább befolyásolja az alvást – világítottak rá a kutatók.

A fenti tanulmányhoz a kutatók mágneses rezonancia képalkotó agyvizsgálatokat végeztek több mint 10 ezer, 9 és 10 év közötti gyermeknél. A gyerekek 16 százaléka elhízott vagy nagymértékben túlsúlyos volt – ez az állapot is alvási rendellenességekkel társult, így obstruktív alvászavarral. Csak kevesebb mint 7 százalékuk szülei számoltak be arról, hogy a gyermekükre jellemző a horkolás, heti kettőnél több alkalommal. A gyermekek 17 százaléka ugyanakkor olyan viselkedésproblémákat mutatott, mint a szorongás, agresszió, a gondolkodás és a figyelem zavara.

Azoknál a gyerekeknél, akik horkoltak és nagyobb valószínűséggel küzdöttek obstruktív alvászavar miatti légzésproblémákkal, az MRI-vizsgálat vékonyabb szürkeállományra utaló jeleket mutatott ki és háromszor nagyobb esélyük volt a viselkedésproblémákra, mint nem horkoló társaiknak – mondták el a kutatók.

Ezek az agyi változások ahhoz hasonlóak, amit figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességekkel küzdő gyermekeknél látni” – jegyezte meg dr. Isaiah.

 

Zajos éjszaka: miért horkol a gyerek?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.