Egyre több az alvászavar a gyerek körében

Drámaian megugrott az alvászavar aránya a gyerekek körében az elmúlt években az orvosok szerint, márpedig ez komoly hatással van fizikai és mentális egészségükre egyaránt.

Világszerte egyre kevesebbet alszanak a nebulók, méghozzá minden korosztály tagjaira érvényes, hogy később kerülnek ágyba, ezért nem tudják kipihenni magukat.

Természetesen mindenkinek más az alvásigénye, de szakemberek szerint egy ötévesnek 11, egy 10 évesnek 10, míg egy 15 évesnek 9 óra alvásra mindenképpen szüksége lenne éjszakánként.

Rossz a példa 

A brit közegészségügyben már érezhető következményei vannak a jelenségnek, az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a 10 év alatti, alvászavarral kórházba kerülő gyermekek száma, de egyes helyeken (például Sheffieldben) ez az arány tízszeres.

Mindennek több oka van, az első és legfontosabb a technológiai függés, amit kiegészít a korábbinál gyermekközpontúbb nevelési elvek elterjedése, az egészségtelen étkezés, és nem utolsósorban a felnőttek által mutatott rossz példa.

Megint az okoskütyük 

A jelenséggel természetesen elsősorban a gyermekek egészsége miatt kell foglalkozni, de a megelőzés azért is fontos lenne, mert rengeteg pénzt lehetne spórolni vele.

Márpedig a közvetlenül lefekvés előtti kütyühasználat erősen befolyásolja, hogy a gyermek mikor képes elaludni, a tabletek, mobilok, laptopok és LED-tévék által kibocsátott kékes fény hatással van az alvást segítő melatonin hormonra. A probléma ott van, hogy hiába tesszük le a kütyüt, az agyunk az őt ért ingerek miatt tovább pörög, és nehezebben alszunk el.

Ma már elég biztosan kimondhatjuk, hogy a 10 évvel ezelőtt még jórészt ismeretlen technológia (az okoskütyük világa) átvette az uralmat a gyermekeink élete felett.

A brit Censuswide nemrégiben végzett felmérése szerint a brit 12 évesek 80 százalékának saját mobiltelefonja van, de már a 10 évesek 58 százaléka is saját tablettel rendelkezik. A tinik kétharmada pedig használja is a lefekvést megelőző egy órában.

Muszáj aludni 

Az alváshiány nem csak a fáradtság miatt veszélyes, hanem azért is, mert az eleget nem alvó gyerek könnyebben elhízik. Ez nem újdonság, bár az okaival még nem teljesen van tisztában a tudomány.

Az biztos, hogy a fáradt gyermeknek kevesebb az energiája a mozgásra, sportolásra, és minél többet van ébren, annál nagyobb az esélye az evésre. Ám emellett azt gyanítják, hogy az éhségérzetet szabályozó hormonok is megborulnak a fáradt és kialvatlan gyermek szervezetében, aki így jobban vágyik majd a zsírban és cukorban gazdag ételekre.

Akármennyire is népszerűtlenek leszünk a gyermekeink körében, muszáj időben ágyba kényszeríteni őket, és elvenni tőlük a telefont, tabletet – a saját érdekükben.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.