Minden, ami jód

Biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét, és karbantartja a pajzsmirigy működését, mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle!

A jód szerepéről Prof. Balázs Csaba endokrinológus adott felvilágosítást.

A jód az egészségesek számára valóban feltétlenül szükséges, ugyanakkor szerepe van az autoimmun pajzsmirigybetegségek kiváltásában is.

Széleskörű felhasználás

A jódot Bernard Courtois fedezte fel 1811-ben. Azóta számos területen alkalmazott anyag, ha máshol nem is, a boltokban ,,jódozott só” néven biztosan találkozhattunk vele. Egyes sebfertőtlenítő szerek fontos alkotórésze, de antiszeptikus hatásánál fogva bizonyos nőgyógyászati fertőzések gyógyítására készült termékekben, torokfertőtlenítő készítményekben és a korpásodásra hajlamos, problémás haj kezelésére szolgáló samponokban is megtalálható.

A pajzsmirigy egészséges működésért

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa. Jód hiányában a pajzsmirigy nagyságának növelésével igyekszik biztosítani a szervezet a számára szükséges hormonmennyiséget. Ez az elváltozás a jódhiányos strúma.

A strúma évekig fennállhat anélkül, hogy panaszokat okozna, azonban ha nem kezelik, csaknem minden esetben fellép a működés zavara. A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe.

Foto:123rf.com

Hazánkban, a termőföld jódban szegény, így az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. A jódhiány nem csak a felnőttkor problémája. Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ 2007-es felmérése alapján, világszerte 2 milliárd egyén fogyaszt az ajánlottnál kevesebb jódot, harmad részük iskoláskorú gyermek. A WHO, a probléma megoldására, több országban külön jódhiányt leküzdő programokat indított.

A jód és a szellemi egészség

A jódhiány minden életkorban súlyos elváltozásokat okozhat a hiánybetegségben szenvedő személy mentális egészségében, mely a következő problémák megjelenését vonhatja maga után: a beszédfejlődés kései megjelenése, memóriazavarok, nehézségek a problémamegoldás és a társadalmi szabályok elfogadásának terén. Várandósok körében elvégzett kutatások igazolják, hogy a nem megfelelő jódbevitel esetén az újszülött IQ-ja 20%-al volt alacsonyabb!

Foto:123rf.com

Jódhiány és túlsúly

A jódhiány hatására a pajzsmirigy megnövekedhet, melynek következtében pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. A hipotireózis következménye az anyagcsere lelassulása, így változatlan kalóriabevitel mellett is túlsúly jelenik meg a betegeken. Gyakran a sikertelen fogyókúrák okai után kutatva fedezik fel a pajzsmirigy alulműködést.

Miből és mennyit?

A jód legjobb természetes forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só. Felnőttek számára a napi javasolt jódszükséglet 0,15 mg. Várandósság alatt ez a mennyiség 0,18 mg-ra, a szoptatás időszakában pedig 0,2 mg-ra emelkedik.

A jód egy nagyon fontos szervünk, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk, mert akár árthatunk is vele.

Ez a jódhiány 5 gyakori tünete

Kétélű fegyver

A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal, szerencsére csökkent a golyvások és kretének száma, ugyanakkor növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára a jód mind gyulladást, csökkent-és túlműködést is kiválthat.

A pajzsmirigy göbös megbetegedéseiben (akiknek túlműködő göbük van) súlyos túlműködés alakulhat ki. Mielőtt el kezdenék szedni, ezért feltétlen célszerű konzultálni endokrinológussal, nehogy gyulladás, esetleg túlműködés alakuljon ki.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz