Hogyan állíthatjuk az olajos magvakat a fogyásunk szolgálatába?

Bizonyos olajos magvak egészségmegőrző hatásúak, ezért érdemes akár napi rendszerességgel fogyasztani őket. A fogyókúrás diéták nagyobb része viszont tiltja az olajos magvak fogyasztását magas kalóriatartalmuk miatt.

Az olajos magvak fogyasztásának előnyeit azonban akkor is élvezhetjük, ha fogyni szeretnénk.

Először is, nagyon figyeljünk az adag nagyságokra, olyan pontosan mérjük le a mennyiségeket, mintha gyógyszert adagolnánk ki magunknak: naponta 1-1,5 dkg olajos magnál többet ne együnk! Lehetőség szerint többfajta olajos magvat fogyasszunk rendszeresen, mert minden olajos magnak megvan a maga „erőssége”. Összetétele miatt ne fogyasszunk földimogyorót, (ami egyébként nem is tartozik az olajos magvak kategóriájába), vagy a napraforgó magot.

A második teendő az olajos magvak „aktiválása”.

A legújabb étkezési trend az olajos magvak előkezelése, ami nagyon hasznos módszer lehet a vitamin- és tápanyagtartalom növelésére, az emészthetőség megkönnyítésében.

Miért előnyös az olajos magvak fogyasztása?

Az olajos magvak rendszeres fogyasztásának előnyei régóta ismertek: ezek a magvak ugyanis tele vannak tápanyagokkal, fehérjetartalmuk jelentős (10-25%), és akár 80% telítetlen zsírt is tartalmazhatnak.

Ezen kívül nagyon gazdagok rostban, ásványi anyagokban (réz, magnézium, kálium), vitaminokban (folsav, E-vitamin, B6-vitamin) és antioxidánsokban.

Ennek köszönhetően az olajos magvak segíthetnek megelőzni a magas koleszterinszint kialakulását, a szív- és keringési betegségeket, valamint a kettes típusú cukorbetegséget és az elhízást.

pisztacia

Sokan vannak azonban, akiknek panaszokat okoz az olajos magvak fogyasztása, pl. nehéznek érzik magukat tőlük. Ez különösen azoknál fordul elő gyakran, akik valamilyen emésztőrendszeri betegségben, például irritábilis bél-szindrómában, vagy Crohn-betegségben szenvednek.

Az ő számukra jó hír, hogy a szakértők szerint az olajos magvak előkezelése vagy más néven aktiválása fokozza a tápanyagtartalmukat, és könnyebben emészthetővé is teszi őket.

Olajos magvak aktiválása az ausztrál őslakosok módszerével

Az ausztrál őslakosok már évezredek óta előkezelve fogyasztják az olajos magvakat, ez a módszer azonban csak nemrég tört be a köztudatba.

Az előkezeléshez az olajos magvakat maximum 24 órán keresztül kell szobahőmérsékleten sós vízben áztatni, majd szárazra törölni és sütőben, alacsony hőmérsékleten megsütni vagy kiszárítani.

Mivel az olajos magvak is növényi magvak, a vízben áztatástól csírázásnak indulnak, amitől a bennük található fitosavak elkezdenek lebomlani.

„A fitosavak meggátolhatják bizonyos ásványi anyagok, például a vérképzéshez elengedhetetlen vas és a cink felszívódását – nyilatkozta Jackie Lynch étkezési szakértő – Emiatt az olajos magok előkezelése rendkívül fontos lehet, mivel így a vitaminok és ásványi anyagok teljes egészében hasznosulhatnak.”

“Ezen kívül az olajos magokból áztatáskor kioldódnak a proteáz-gátlók is, amik gátolhatják az emésztést – nyilatkozta Dr. Caroline Orfilia, a Leeds Egyetem táplálkozástudományi professzora – Így a magvak keményítő- és rosttartalma csökken, miközben a fehérje- és vitamintartalmuk nő. Nagyon fontos viszont, hogy mindig megbízható forrásból vásároljuk a magvakat, mert a trópusokról származó, nem megfelelően tárolt magvakon könnyen megtelepedhetnek a gombák, amiknek a növekedését az áztatás még serkentheti is. Ha azonban ezt figyelembe vesszük, csakis jól járhatunk az olajos magvak előkezelésével.”

Gyakorlati tennivalók:

Előtisztítás: Ha nem ismerjük az aktiválásra szánt olajos mag eredetét, a magvakat alaposan mossuk meg 5 dl vízben, amihez 1 dl citromlevet és 0,5 dl 10%-os ételecetet kevertünk. Miután a magvakat jól átmostuk,  nagyon alaposan öblítsük le, és öntsük egy megfelelő méretű edénybe.

Aktiválás lépései:

Forraljunk vizet egy másik edényben, majd hagyjuk langyosra hűlni. Az alábbi mennyiségű sót  adjuk a vízhez, majd a só feloldódása után tegyük a langyos vízbe a megfelelő mennyiségű olajos magvat úgy, hogy a víz teljes egészében ellepje a magvakat.

Áztassuk az olajos magvakat az alábbi leírás szerinti ideig.

Az áztatási idő lejártakor nagyon alaposan öblítsük le a magvakat folyó víz alatt.

Töröljük szárazra a magvakat, majd sütőben a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten (a hőmérséklet ne menjen 65 C fölé!) melegítsük – száítsuk, és néha forgassuk át. A melegítés – szárítás időtartamát l. alább.

Az aktivált magvakat tiszta edényben, hűvös helyen tároljuk és néhány nap alatt fogyasszuk el.

Törökmogyoró, fenyőmag:

1 teáscsésze maghoz 1 teáskanálnyi  só (vízben feloldva)

Áztatási idő: 7-12 óra

Szárítási idő: 12-24 óra.

Kesudió:

1 teáscsésze maghoz 1 teáskanálnyi  só (vízben feloldva)

Áztatási idő: 3-6 óra

Szárítási idő: 12-24 óra

Mandula:

1 teáscsésze maghoz 1 teáskanálnyi  só (vízben feloldva)

Áztatási idő: 12-14 óra

Szárítási idő: 12-24 óra

Dió, pekándió:

1 teáscsésze maghoz fél teáskanálnyi  só (vízben feloldva)

Áztatási idő: 7-12 óra

Szárítási idő: 12-24 óra

Tökmag:

1 teáscsésze maghoz 2 teáskanálnyi  só (vízben feloldva)

Áztatási idő: 7-10 óra

Szárítási idő: 12 óra

(Forrás: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2541791/Just-nuts-Is-new-craze-activating-food-seeds-great-idea.html#ixzz2t95tvzui)

Forrás: https://napidoktor.hu/index