Vitaminvédő kukorica

A vitaminok, gyógyszerek, étrend-kiegészítők hamarosan könnyebben és hatékonyabban juthatnak el a megfelelő helyre a szervezeten belül egy kukoricakeményítővel készült mesterséges tasak segítségével.

Az újonnan kifejlesztett technika révén az élelmiszer-és gyógyszergyárak hamarosan költséghatékonyabb és környezetkímélőbb módszerekkel tudják előállítani többek között a vitaminokat, gyógyszereket és étrend-kiegészítőket.

Egy sor kísérletet követően a kutatók kukoricakeményítő és zsírsav-észter felhasználásával megalkottak egy olyan védőtasakot, amely segít az olajban is oldódó vitaminok (A- és C-vitamin) szállításában, állítja Gregory Ziegler, az élelmiszertudományok professzora.

gyogyszer4809

A magas hőmérséklet és a savak ártanak, vagy akár el is pusztíthatják a vitaminokat. A keményítőmolekulák egyfajta védőburkot képeznek a vitaminok körül, amíg azok átszállítódnak a magas savtartalmú gyomron, egészen a vékonybelekig, ahol fel tudnak szívódni a véráramba.

Ziegler professzor szerint a keményítő nagyon hatékony anyagnak bizonyult, ugyanis amellett, hogy könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhető, könnyen lebomlik és felszívódik a szervezetben, ráadásul olcsó és még környezetkímélő is.

A kutatás részleteit a Carbohydrate Polymers című folyóirat legutóbbi számában publikálták. Gregory Ziegler kutatótársai Ursula V. Lay Ma, végzős egyetemi hallgató és John D. Floros, az élelmiszertudományok professzora voltak.

Forrás: