Kevés cinket fogyaszt? Ezeket a betegségeket okozhatja a hiánya

A cink egy fontos ásványi anyag, amely szükséges az emberi szervezet számos funkciójának működéséhez. Például fontos a fehérjeszintézisben, a sejtosztódásban, a sejtmegújulásban, a vérképzésben, az immunrendszer működésében és a hormonszintek szabályozásában. A cinkhiány jellemzően a táplálkozási hiány miatt alakul ki, de lehet genetikai ok is.

A cinkhiány egy olyan állapot, amely akkor alakul ki, ha a szervezetben elégtelen mennyiségű cink található. A cink nagyon fontos a sejtek anyagcseréjében és az immunrendszer működésében. A cinkhiány tünetei közé tartozik a fáradékonyság, a gyengeség, a bőrproblémák és a hajhullás. A cinkhiány kockázata nő, ha túl kevés cinket fogyasztunk, vagy ha a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a cinket. A cink megtalálható a húsokban, a májban, a sajtban és a diófélékben. A cink-kiegészítők is segíthetnek a cinkhiány kiküszöbölésében, de szedése előtt mindig érdemes kikérni orvosunk tanácsát.

A cinkhiány okozta betegségek közé tartozhatnak:

 • Bőrproblémák, mint például a száraz, repedezett, viszkető bőr, a rossz gyógyulású sebek és a bőrbetegségek, mint például a psoriasis.
 • Fekélyek, mint a nyelőcső fekélyei és a gyomor fekélyei.
 • Látásproblémák, mint a látásromlás és a szürkehályog.
 • Gyenge immunrendszer, ami növeli a fertőzések kockázatát.
 • Csökkent libidó és a meddőség.
 • Nehéz gyógyulású sebek, mint például a fekélyek és a műtéti sebek.
 • Fejlődési rendellenességek, mint a kiszámíthatatlan és nehéz gyógyulású sebek, a csökkent vérképződés, a csökkent immunrendszer és a gyenge csontok.

Ezen túlmenően, a cinkhiány akut és krónikus formában is jelentkezhet, és a krónikus cinkhiány veszélyesebb lehet, mert hosszabb ideig fennáll és több szervre is hatással lehet.

cink, élelmiszer

Fotó: 123rf.com

Természetes cinkforrások

A cink egy ásványi anyag, amely szükséges az emberi szervezet számos funkciójának működéséhez. A cink megtalálható különböző ételekben és étrend-kiegészítőkben.

Az élelmiszerek közül a legtöbb cinket a húsokban, különösen a májban, a marhahúsban, a csirkehúsban és a halakban találjuk. Más cinkforrások a tojás, a tejtermékek, a gabonafélék, a magvak, a zöldségek és a hüvelyesek.

Az étrend-kiegészítők közül a cink-citrát, a cink-glukonát és a cink-szulfát a leggyakrabban használt cink-kiegészítő.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a cink felszívódását befolyásolja a táplálkozás, mint például a fehérje, a vas, a magnézium, a kalcium, a kálium és a foszfor jelenléte, illetve hiánya.

Az élelmiszerekben található cink felszívódása általában jobb, mint a cink-kiegészítőkben található, de egyes esetekben a cink-kiegészítők szükségesek lehetnek, például cinkhiány esetén, ami gyakori lehet bizonyos táplálkozási hiányokban és betegségekben.

A cink szedését nem javasolják bizonyos esetekben, például:

 • Terhesség és szoptatás alatt: a cink-kiegészítők felszívódása jelentősen csökkenhet a terhesség és a szoptatás alatt, ezért a cink-kiegészítők szedése ezek alatt az időszakok alatt nem ajánlott.
 • Veseelégtelenség esetén: a cink-kiegészítők felszívódása jelentősen csökkenhet a veseelégtelenség esetén, ezért a cink-kiegészítők szedése ezzel a betegséggel rendelkezők számára nem ajánlott.
 • Csökkent vérlemezke szám esetén: a cink-kiegészítők szedése csökkentheti a vérlemezke számot, ezért ebben a betegségben szenvedők számára nem ajánlott a cink-kiegészítők szedése.
 • Más ásványi anyagokkal való együttes szedése: a cink és más ásványi anyagok, mint például a vas, a magnézium és a kalcium, együttes szedése jelentősen csökkentheti a felszívódásukat, ezért ezeket az ásványi anyagokat külön-külön kell szedni.
 • Bizonyos gyógyszerekkel való együttes szedése: a cink-kiegészítők szedése jelentősen befolyásolhatja a bizonyos gyógyszerek, mint például a tetracycline antibiotikumok, a protonpumpa-gátlók és a vizelethajtók hatását, ezért ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedve nem ajánlott.

Ezen túlmenően, mindig fontos orvosával vagy dietetikussal konzultálni a cink-kiegészítők szedéséről, különösen ha bármilyen egészségügyi problémával rendelkezik, vagy más gyógyszereket szed.

cink, élelmiszer, húsok, hüvelyesek

Fotó: 123rf.com

A cink szerepe a gyomor-bélrendszeri és májbetegségekben férfiaknál

Mint ismeretes a cink az emberben számos anyagcsere- és enzimfunkcióhoz is nélkülözhetetlen. A cinkhiány az emberben nemcsak táplálkozási tényezők következtében, hanem különböző betegségekben is előfordul, beleértve a felszívódási zavarokat, az acrodermatitis enteropathica-t, a Crohn-betegséget, az alkoholizmust és a májzsugorodást. Embereknél a hiányállapot az enyhe foktól a súlyos fokig terjedő spektrumban létezik. Az enyhe cinkhiány klinikai tünetei közé tartozik az oligospermia, a fogyás és a hyperammonaemia.

A mérsékelt cinkhiányt klinikailag a növekedés elmaradása, férfiaknál hipogonadizmus, bőrelváltozások, rossz étvágy, mentális letargia, késleltetett sebgyógyulás, ízlelési rendellenességek és rendellenes sötétadaptáció jellemzi.

Súlyos cinkhiányos állapotokban bullózus-pustulózus dermatitist, alopeciát, hasmenést, érzelmi zavarokat, fogyást, interkurrens fertőzéseket, férfiaknál hipogonadizmust és – ha nem ismerik fel – halált figyeltek meg.

A cink több mint 100 enzim működéséhez szükséges. Elengedhetetlen a DNS-, RNS- és fehérjeszintézishez, és mint ilyen, fontos a sejtosztódáshoz. A cink indukálja a metallotionein mRNS-ét, egy olyan fehérjét, amelynek fontos szerepe lehet a bélrendszeri cinkfelszívódás szabályozásában. A cinknek specifikus hatása van a herékre állatokban, emberekben egyaránt.

A cink fontos szerepet játszik a sejtmembrán integritásának védelmében, és védelmet nyújthat a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben. A cink köztudottan versenyez a kadmiummal, ólommal, rézzel, vassal és kalciummal a hasonló kötőhelyekért. A jövőben a cink lehetséges felhasználási területe lehet a kadmium és az ólom toxikus hatásainak enyhítése az emberi szervezetben. A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a timsófüggő limfociták (T-sejtek) cinkfüggőek. Úgy tűnik, hogy a T-segítő és szuppresszor sejtek, a T-effektor sejtek és a T-természetes ölősejtek cinkfüggők.

A cink a neutrofil sejtek egyes funkcióihoz is nélkülözhetetlen. Úgy tűnik tehát, hogy a cink fontos szerepet játszhat az immunitásban. Felvethető, hogy a májzsugor egyes klinikai jellemzői, mint például a herék sorvadása, a testszőrzet elvesztése, az éjszakai vakság, a rossz sebgyógyulás, a rossz étvágy, a fertőzésekre való fogékonyság és a gyógyszerekkel szembeni fokozott érzékenység, összefüggésben állhatnak a cink kondicionált hiányával, a jövőbeni vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a cinkpótlás előnyös-e ezeknek a betegeknek.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.