Cink – az immunrendszer támogatására

Bár kevesen tudják, de a cink kulcsfontosságú az immunrendszer optimális működésének támogatásának szempontjából. Sokan leragadnak a C-vitaminnál, ami egyébként szintén lényeges, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy nemcsak ez az egy anyag járulhat hozzá a kicsattanó egészség egyrészt megteremtéséhez, másrészt megőrzéséhez. De mi az, amit érdemes tudni erről a nyomelemről? Mutatjuk!

Mire képes és hogyan célszerű bejuttatni?

A cink az a nyomelem, ami minden egyes élő szervezet számára túlzás nélkül állítható, hogy elengedhetetlen. Hozzájárul az idegrendszer, a reproduktív rendszer és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Az emberi szervezetben mindössze 2-4 gramm cink található, de a plazmában mérhető koncentrációja kifejezetten csekély, ezért is nevezzük nyomelemnek. Alapvetően a kiegyensúlyozott étrend tekinthető az elsődleges beviteli forrásnak, ám ez főleg manapság egy nehezen megfogható kifejezés. Nem véletlen, hogy táplálékkiegészítő közbenjárásával – például allnutrition.hu/Cink-k1075.html – sokkal egyszerűbb, biztosabb az ideális mennyiségű és minőségű nyomelempótlás. Na, de miért ennyire ingoványos az optimális étkezés?

Azért, mert a felszívódást, annak milyenségét, illetve a hasznosulást számtalan tényező befolyásolhatja. Nagyon egyszerű, napjainkban mégis ezreket érintő példa, hogy a hús alapú táplálkozás sokkal jobban felszívódó cinket biztosít a szervezet számára, mint a vegetáriánus étrend követése. A test cinkigénye egyébként folyamatosan változik, azaz nem egy stagnáló értékről van szó. Nem mindegy például, hogy a szervezet épp növekedési stádiumban van-e. Itt most nem csupán arra gondolunk, hogy fejlődő, kamasz szervezet számára kulcsfontosságú az emeltebb dózis bevitele – ez is igaz. De növekedési fázisnak tekinthető a terhesség vagy éppen a betegség, lévén ezekben az állapotokban a test jóval több támogatásra szorul, és ez alól nem meglepő módon a cinkbevitel sem képez kivételt.

Hogyan hat a cink az immunitásra?

Ez egy érdekes kérdés, amire szinte lehetetlen röviden válaszolni, de azért megpróbáljuk. A cink a velünk született és szerzett immunitásra egyaránt jótékony hatást gyakorol. Több mint háromszáz enzim optimális működéséhez elengedhetetlen, amik ráadásként szintén befolyásolják az immunrendszert. Közvetve mindennek tetejében az RNS molekulák stabilitásának biztosításában is szerepet vállal, valamint a sejtek fiziológiás halálára is hat.

Mi az összefüggés a megnövekedett cinkigény és az ősz között?

Az, hogy őszre a szervezet kimerül, lemerül és könnyebben megtalálják a különböző kórokozók. Cinkhiányos állapotban a test immunitása, azaz védekező képessége csökken, a falósejtek aktivitásával egyetemben, azaz a kórokozók bejutása kifejezetten akadálytalan. Magyarul a fertőzöttségre való hajlam nagyban nő akkor, ha a cink nem áll rendelkezésre. Többek között ezért célszerű az ősz beköszöntével különösen nagy hangsúlyt fektetni ezen életbevágóan komoly jelentőséggel bíró nyomelem pótlására.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.