Ne árts a szívednek!

Ahogyan léteznek a szívünkre jótékony hatású ételek, úgy olyanok is, melyek kifejezetten ártanak és növelik a szívbetegség kockázatát.

Nem újdonság: a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét növeli a magas zsír- és szénhidráttartalmú táplálkozás. Bizonyos ételek vérrögképződésre hajlamosítanak. A szívre ártalmas az elhízás, ezáltal minden olyan étel, mely ahhoz vezet. A szervezetbe bevitt tápanyagoktól függ, hogy milyen a működése, segítsük tehát azzal, hogy nem fogyasztunk ártalmas táplálékot!

A helytelen táplálkozás következtében nemcsak a szív, hanem minden szerv károsodik. Ez betegségek kialakulásához vezet. Szükséges, hogy az ember napi szinten megfelelő mennyiségű fehérjéhez, élelmi rostokhoz, szénhidráthoz és zsírhoz jusson, de nem mindegy, hogy milyen formában és mennyit fogyaszt belőlük.

idealis_testsuly14Ha el akarjuk kerülni a szívbetegséget, a legfontosabb: ne engedjük meg magunknak az elhízást. Az elhízott emberek között sok a szívbeteg, az érbeteg, a magas vérnyomásban, daganatban szenvedő, cukorbeteg illetve ízületi panaszokkal élő.  Rossz az emésztés, ezért az epebetegségek is utolérik, sőt a máj-elváltozások is.
Kevés szénhidrátot és sót!
A túlzott szénhidrát-bevitel megterheli a hasnyálmirigyet.

Felugrik a vércukorszint, a szervezet több inzulint termel, és magasan marad az inzulinszint, majd jelentkezik az éhségérzet: egyre többet eszünk, és elhízunk. A szénhidrát ugyanakkor nélkülözhetetlen a szervezet számára, de nem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőle, elosztva érdemes a napi mennyiséget a szervezetbe vinni.

Kifejezetten káros a sok fogyasztása is táplálkozásunkban. A magyar háztartásokban sokat használunk, kenyérrel, felvágottakkal, sajtokkal, levesporokkal, ételízesítőkkel is bevisszük szervezetünkbe. A túlzásba vitt sófogyasztásnak számos káros hatása van. Visszatartja a szervezetben a folyadékot – amiből érdemes minél többet inni -, károsítja a szív- és érrendszert, ödémát okoz a láb és szem körül, károsítja a veséket, megemeli a vérnyomást. Sokaknál okoz fejfájást.

so7

Magas vérkoleszterinszint

A szívbetegségre hajlamosító tényezők egyike a magas vérkoleszterinszint. Könnyen lecsökkenthetjük, már huszonöt százalékos koleszterinszint-csökkenés ötven százalékkal lefaragja az infarktus kockázatát. Rendszeres mozgással és egyszerű étrendi változtatásokkal elérhetjük a normális koleszterin-szintet.

Kifejezetten károsak a szívre és koleszterin-bombának számítanak a vaj, a tojássárgája, különféle belsőségek, így például a máj. A telített zsírokban gazdag táplálkozás sem jó.

Telített zsírsavak nagyobb mennyiségben megtalálhatók a vörös húsokban – marhahús, sertéshús – és a teljes tejtermékek is emelik a vér összzsír- és koleszterinszintjét. Fehérjére szükségünk van, legtöbbször azonban együtt van a zsírral. Nem kell feltétlenül megennünk azt is: máris kíméljük magunkat, ha például a látható zsírokat levágjuk a hússzeletekről, levesszük a bőrt a csirkecombról…

vajas-kes

A tojásfogyasztáshoz azonban hozzátartozik: sokáig veszélyesnek tartották, mivel magas a koleszterin-tartalma. Szakemberek szerint azonban a telített zsírsavak felelősek inkább ezért, az egészséges emberek nyugodtan ehetnek tojást – legfeljebb a mennyiséget nem kell túlzásba vinni. Egy nemrég végzett kutatás szerint a tojás nem fokozza a szívbetegségek- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Fehér lisztet ne!

A szívbetegség elkerülése érdekében fehér liszt helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, valamint hajdinát, kölest, tönkölyt, zabot, vadrizst. Ha valaki már esetleg küzd is a szívével, tilos minden, amiben cukor, fehér liszt és állati fehérje van. Állati fehérjéből csak tojás és tengeri hal javasolt. Esténként nem szabad puffasztó, a rekeszizmot feltoló, nehezen emészthető dolgokat enni.

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása ajánlott: a tejipar is kínál ma már például korszerű táplálkozáshoz csökkentett zsír, koleszterin- és nátrium tartalmú sajtféléket. Ezek fogyasztásával éppen a szív- és keringési rendszer betegségeinek megelőzését érjük el. A magasabb szintű kalcium bevitel kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésével.

liszt2

Sok vizet!

A kevés folyadékbevitel is káros a szívre. Amennyiben nem iszunk eleget, a szervezet nem tud normálisan működni, romlik a vérkeringés, a sejtképződés akadályoztatva van, besűrűsödik a vér, székrekedést tapasztalunk. Napi két-két és fél liter folyadék fogyasztása ajánlott! Összességében pedig tanácsolható a régi bölcselet, miszerint reggelizzünk úgy, mint a király, ebédeljünk, mint a polgár, és vacsorázzunk úgy, mint a koldus!

Forrás:


Egy válasz

  1. Koncz László

    A gyógyszeripar tulajdonosainak érdeke a koleszterin,a zsír,a só,a C vitamin és még más egyéb építőkövekről kialakított rossz,betegségeket okozó kép kialakítása és azok terjesztése,hiszen nem tudnák eladni a gyógyszereknek nevezett vegyi anyagokat,így előbb utóbb lehúzhatnák végleg a rolót és börtönbe kerülnének.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.