Legjobb diéta? – A kalóriacsökkentés a lényeg

Vajon mely diéták a leghatékonyabbak? Mi a biztos módszer a fogyni vágyóknak? Az amerikai Dr. Frank Sacks professzor rávilágít a fogyókúra lényegére.

Dr. Frank Sacks a Harvard School of Public Health táplálkozás-, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének professzora, a Boston-i Brigham és Női Kórház magas rangú orvosa. A DASH diéta megalkotója, melyet 1992-ben mutattak be. A DASH a Dietary Approaches to Stop Hypertension  (Diétás szemlélet a magas vérnyomás ellen) rövidítése, egyike a legalaposabban kutatott és tesztelt étrendeknek.

Dr. Sacks számos népszerű diétát vett már górcső alá – beleértve a magas fehérje- és alacsony szénhidrát-tartalmú típust, az alacsony zsírbevitellel járó étrendet, legutóbb pedig az alacsony glikémiás indexű ételeket ajánló, azaz a „jó szénhidrátos” diétát. Széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a témában, melyeket szívesen megoszt másokkal. Mit ajánl azoknak, akik fogyni szeretnének?

Miután többféle diétát tanulmányozott már, Dr. Frank Sacks egyértelműen kijelenti, hogy azok valóban hatékonyak a stroke- és a szívroham megelőzésében, valamint abban is, hogy ne legyünk cukorbetegek. A fogyókúra hatása óriási – alapvetően, amennyit beleteszünk, annyit veszünk ki belőle az egészségünk javára.

Minden olyan diéta, amely kalória-csökkentéssel jár, fogyást eredményez. A szakember talált némi bizonyítékot arra is, hogy a magas fehérjetartalom csökkenti a visszahízás esélyét, mégis, a magas fehérjetartalmú étrendek összességükben nem hoznak annyira látványos eredményt. A kulcsszó a kalóriamennyiség mérséklése.

Mindenkinek olyan diétát kell választania, amellyel még kényelmesen érzi magát, tartható a számára, táplálkozási szokásaihoz illeszkedik, ahelyett, hogy nehéz vagy extrém fogyókúrába fogna. Hosszútávon ugyanis ezek nem fognak működni. Csökkentik a testsúlyt 3-, vagy akár 6 hónap alatt, ám ahogyan elérkezünk az 1- vagy 2 évhez, a visszahízás problémája igencsak komoly lehet.

shutterstock_13280635

Az orvos tapasztalatai szerint minél kevésbé illeszkedik egy diéta az egyén szokásaihoz, minél kevésbé érzi azt a magáénak, annál valószínűbb, hogy idővel abba fogja hagyni.

Dr.Frank Sacks nem hisz abban, hogy a kenyeret teljesen ki kéne iktatni. Ma már számos egészségesebb kenyér kapható, sőt, készíthető – például a kovászos, a teljes kiőrlésű. Ez is része lehet a helyes étrendnek. A tészta szintén, ha azt zöldségekkel, tenger gyümölcseivel készítjük. Így még a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára is tolerálható.

A diabéteszben szenvedőknek valóban lényeges az étel glikémiás indexe – hívja fel a figyelmet az orvos. Az élelmiszerek glikémiás indexének figyelése hasznos a 2-es típusú cukorbetegség esetén. A cukorbetegek valóban nagyon érzékenyek a glükózszint változásokra, arra, hogy mennyi szívódik fel belőle, hiszen a szervezetük nem képes normálisan kezelni a glükózt. Ugyanakkor aki egészséges, vagy csupán a diabétesz „előszobájában” topog, annak nem válik előnyére egy magasabbról alacsonyabb glikémiás indexű ételek fogyasztására sarkalló diéta.

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket általában egészségesnek tartjuk. Ha ezt az indexet valóban állandóan figyelembe vesszük, valószínűleg egészségesen étkezünk majd. Ugyanakkor ezt a módszert Dr. Frank Sacks szerint igen nehéz használni. A glikémiás indexet önmagában nem találja annyira fontos tényezőnek.

A szakembert régóta foglalkoztatják a diéták. Eredetileg a vegetáriánus étrendet kezdte tanulmányozni, maga is szigorúan az volt egyik fiatalabb korszakában. Nem sokkal később abbahagyta a diétát, de ráébredt arra, mekkora egészségügyi előnyökkel járt. Ám ahogy tanulmányozta a koleszterint és a vérnyomást, a kockázati tényezők a vegetáriánus populációban is figyelemreméltóak voltak. Ekkor jött rá, hogy nagyon is van még mit tanulni az étrendek és az egészség terén. Emiatt kezdett el behatóbban foglalkozni a témával. Humán kutatásokat akart végezni, az állatkísérletek nem érdekelték.

A DASH diétát sok-sok munka előzte meg, melyeket vegetáriánusok körében végzett. Nem vega fogyókúráról van szó, de vegetáriánus elvek képezik az alapját és olyanná alakították, amelyet az emberek be tudnak tartani.

Maga az orvos azért állt le a vegetáriánus étrenddel, mert már nem érezte úgy, hogy helyes dolog lenne mindenféle állati eredetű táplálék mellőzése, különösen a halé. Szigorúan makrobiotikus vegetariánus volt, tejterméket sem evett. Szükségtelennek érezte az ilyen mértékű korlátozást.

shutterstock_54168964

Epidemiológusok szerint amit egyszer egy héten eszünk, az nincs különösebb befolyással az egészségünkre. A doktor húst egy-kétszer eszik havonta, már nem igyekszik kizárni.

A MIND (elme) diéta ígéretesnek hangzik. De vajon valóban lehetségesnek tűnik, hogy megelőzze az Alzheimer-kórt, elmondható ez egyáltalán bármelyik diétáról?

Dr. Frank Sacks bízik abban, hogy sikerül véghezvinni a randomizált vizsgálatot, mely az elme-diétára irányul és amely megelőzheti a kognitív romlást az Alzheimer kór kiemelt kockázatával élő idősek körében. A MIND diéta egyéb, egészséges étrendek jellegzetességeit is tartalmazza, így a mediterrán vagy a DASH diétáét. Szerepelnek például benne olyan javasolt ételek, mint a bogyók, különösen az áfonya, a diófélék, a mogyoró, a mandula, az extra szűz olíva olaj vagy a hal.

Martha Clare Morris PhD, a chicago-i Rush egyetem táplálkozási epidemiológusa ezen jellegzetességek összeszedésével tervezte meg a MIND étrendet. Számos megfigyeléses vizsgálatot végzett el és kiderítette, hogy azoknál az embereknél, akik ragaszkodnak ehhez a diétához és egyébként is egészségesen élnek, nem tapasztalható kognitív hanyatlás 75-85 éves kor között – ami valóban lenyűgöző.

Különösen figyelmet érdemel a dolog az öregedő társadalmakban. Az étrendet bármikor el lehet kezdeni életünk során és profitálunk belőle.

A leghatékonyabban az véd a hanyatlástól, ha a diéta mellett rendszeresen végzünk fizikai aktivitást és nem vagyunk elhízva. Mindezt Dr. Frank Sacks klinikai vizsgálat keretében is szeretné bizonyítani – melynek érdekében már folytat tárgyalásokat és jövő év elején reményei szerint el is kezdheti.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.