Inkább árt a sok vitamin, mint segít?

Az Egyesült Államokban a Betegségmegelőző Szolgálat Hivatala az egyik vezető orvosi szakfolyóirat, az Annals of Internal Medicine közzétette a multivitamin készítményekre vonatkozó vizsgálatának eredményeit. 

A Virginia Moyer vezette munkacsoport multivitamin étrendkiegészítők adásával foglalkozó négy randomizált és megfelelően kontrollált vizsgálat eredményeit értékelte. Noha ezek a vizsgálatok sokféle vitamin számos különböző dózisának hatásait ismertették, nem észleltek kedvező eredményt a szív-és érbetegségek okozta halálozásra vonatkozóan, sem egyéb, szedésüknek tulajdonítható kardiovaszkuláris előnyt. Egyetlen vizsgálat jelezte, a szívinfarktus gyakoriságának a mérési határon mozgó csökkenését.

Fotó: 123rf.com

A kutatók értékelték további 24, vitaminokra, ásványi anyagokra vagy páros táplálékkiegészítőkre vonatkozó cikkek adatait is. A szív-és érbetegségekre, a rosszindulatú daganatokra és az összhalálozásra vonatkozó, védő hatást az alkalmazott szerekkel kapcsolatban nem figyeltek meg. Ugyanakkor a legtöbb hatóanyaggal kapcsolatos vizsgálati tervezésére és lefolytatására vonatkozó információk nem voltak megfelelőek, így ezek értékelésével kapcsolatban a Hivatal nem állíthat bizonyossággal sem hatást, sem hatástalanságot.

A bizonyítékok alapján a nagy dózisban szedett multivitamin készítmények és egyéb vitaminok nem segítenek, sőt esetenként inkább károsak is lehetnek – mondta az M1 aktuális csatornának Maurovich-Horváth Pál, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Ugyanakkor van 13 vitamin, amely elengedhetetlen az emberi szervezet számára – tette hozzá a kardiológus. Ezek közül egyedül a D-vitamint képes a szervezet szintetizálni, a többit szükséges vitamint táplálékkal érdemes bevinni a szervezetbe, mutat rá az amerikai tanulmány is Maurovich-Horváth Pál szerint.

A táplálékkiegészítők nagyobb médiahangsúlyt kaptak az elmúlt időkben – mondta a szakember. Azt a téves hatást keltik, hogy bármit megehetünk, ha mellé beszedünk egy ilyen tablettát – fűzte hozzá. A vizsgálatok azonban nem ezt mutatják, sokkal inkább azt, hogy egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, testmozgással nyolcvan százalékkal csökkenthető a szívinfarktus valószínűsége – hangsúlyozta a kardiológus. A vitaminok mellett egyéb ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetünknek, amelyek a zöldségekben és a gyümölcsökben megtalálhatóak. Maurovich-Horváth Pál szerint az egyedüli étrendkiegészítő, ami védő hatást nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen, az omega3 zsírsav. „Nem érdemes az antioxidáns vitaminokra hagyatkozni és ezekből nagy mennyiséget szedni, bizonyított, hogy nem segítenek.” Az ételkiegészítők téves biztonságérzetet képesek kiváltani – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: Hirado