Ezek a vitaminok és zöldségek a leghatékonyabbak a téli fáradtság ellen

Itt van az új év, de valahogy sokan alig bírnak reggelente kikelni az ágyból és munkába indulni. A januári, februári időszakokban jellemző lehet, hogy kimerültnek, enerváltnak érezzük magunkat.

Foto:123rf.com

De van remény, hogy küzdjünk a fáradékonyság ellen. Íme pár trükk, hogy felrázzuk magunkat a téli álomból és idén több energiánk legyen, mint azelőtt.

Minél több szabad levegő és D-vitamin
Télen több időt töltünk a jó meleg takaró alatt filmeket nézve és teázgatva a lakásban. Sokunk azért is igyekszik kerülni a hideget, mert elterjedt tévhit, hogy a szabad levegőn könnyen megfázunk, lebetegszünk, influenzások leszünk. Pedig kutatók bizonyították, hogy azok, akik nagyokat sétálnak a csípős levegőn kevésbé lesznek betegek télen, mint akik hozzászoktatják a benti meleghez a szervezetüket, és csak ritkán lépnek ki a fényre.

Télen jellemző lehet a D-vitamin hiány, mivel kevesebb napfény ér minket. Ezért érdemes ezt külön pótolni és minél több szabadtéri programot szervezni.

B-vitamin az éberségért
A túl sok kávétól egyáltalán nem kapunk energiát, helyette még levertebbnek és fáradtabbnak élhetjük meg a téli szürke napokat. Egyes ételek viszont kifejezetten jót tesznek az állóképességnek és az energia szintünk is az egekbe szökhet tőlük.

Fontos, hogy kerüljük a gyorsan lebomló szén-hidrátok és cukros ételek fogyasztását. Ezek átmenetileg felpörgethetnek minket, de később bosszút állnak a szervezeten. Válasszuk helyettük a B-vitaminban dús ételeket, mint a gabonafélék, a tojás, vöröshúsok, a lazac, a rák, a bab és más hüvelyesek, valamint a tejtermékek.

Omega-3 a levertség ellen
Télen nem csak az enerváltság ellen kell megküzdenünk, de előfordulhat, hogy átmenetileg szomorúbbnak, levertebbnek érezzük magunkat, mint a tavaszi, nyári időszakokban. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek bizonyítottan jótékony hatással vannak az idegrendszerre, ezáltal pedig a kedély állapotunkat is javíthatják. Legjobb omega-3 zsírsav tápanyagforrások az olajos magvak, a vadvízi halak, a spenót, kelbimbó, kelkáposzta, és az avokádó.

Fáradtság, rossz alvás, még rosszabb kedv, pesszimizmus – ez a kiégés

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.