Ezek a leghatékonyabb időszakos böjt típusok

Sokszor írtunk már erről az étrendről, most összefoglaljuk, mit tudni a típusairól.

Az időszakos böjtölés lényege, hogy van egy étkezési és egy böjtölési idő. Előnye, hogy nincs megszabva, mit fogyasztunk, csupán annyi, meddig tart az étkezési ablak.

12:12: Legtöbben ezzel kezdenek. A napunk 24 órájából a felét tölthetjük étkezéssel, a másik felében viszont no kaja.

16:8: Szintén népszerű felosztás, 8 órás étkezési ablakkal. Ilyenkor egy főétkezés is kimaradhat – többnyire a reggeli. Magunk döntjük el egyébként, hogy a 8 óra mikor induljon, így ha szeretünk reggel feltankolni, akkor kezdhetjük 9-kor is az étkezést.

5:2: Más néven a gyors diéta. Heti kétszer (nem egymás utáni napokon) nagyon minimális kalóriát viszünk be (500-at), a többi napon viszont étkezhetünk normálisan.

Evés, stop, evés: Heti egyszer vagy kétszer 24 óráig nem eszünk. Ez nem azt jelenti, hogy egy teljes nap kimarad. Például hétfőn este 7-kor megvacsorázunk, majd másnap, kedden, este 7-kor eszünk először. Addig böjtölünk. Jó megoldás lehet, ha az előzőket már próbáltuk, viszont elértük a fogyási platót.

Másnapos böjt: Az egyik nap böjtölünk (max 500 kalória), majd másnap nem, aztán megint a böjt. Tehát minden második nap minimalizáljuk a kalóriabevitelt.

20:4, vagyis a harcos étrend: Ez már a haladó szint, sokaknak nem is ajánlott. Azoknak ideális, akiknek sűrű a napjuk, emiatt keveset tudnak enni. A 4 órát viszont ők is be tudják szorítani.

5 tipp a tudatos tavaszi böjthöz

Forrás: Napidoktor.hu