Fokozhatja az anyagcsere működését a növényi alapú étrend

A legjobb választás lehet fogyás céljából

Azok számára, aki súlyt szeretnének veszíteni, a növényi alapú étrend a legjobb megoldás fogyás céljából – köszönhetően a módnak, ahogyan az anyagcsere működését befolyásolja.

A fogyás egyik legjobb módszere a növényi alapú étrend – áll egy új tanulmányban, melyet a JAMA Network Open szaklap közölt.

A kutatók eredményei alapján az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend képes kellően felpörgetni a szervezet anyagcsere-működését ahhoz, hogy az nagyobb mennyiségű felesleges zsírt égessen, s nagyobb súlytól szabaduljon meg – még erőteljes testmozgás nélkül is.

Foto:123rf.com

Minderről a Felelős Orvostudományért Bizottság (PCRM) kutatói számoltak be, akik együtt dolgoztak dr. Kitt Petersennel és dr. Gerald Shulmannal, a Yale Egyetem munkatársaival. Közösen vezettek le egy 16 hetes kísérletet, melyben a résztvevők alacsony zsírtartalmú, vegán étrendet folytattak.

A kutatócsoport abban bízott, rá tud világítani az alacsony zsírbevitel és a vegán étrend teljes hatására, s képesek lesznek megmondani, javítja-e az anyagcsere működését, csökkenti-e a zsigeri zsírt és elősegítheti-e a jelentős fogyást.

Kezdetben 3.115 ember reagált a kutatócsoport által terjesztett szórólapokra. Közülük 244 felelt meg a tanulmány kritériumainak, így részt vehetett abban. A 25-75 év közötti alanyok túlsúlyosak voltak, testtömeg-indexük 28 és 40 között mozgott.

Foto:123rf.com

A kutatók véletlenszerűen osztották őket két csoportra. Az első egy 4 hónapos hosszú, zsírszegény, vegán étrendet követett, gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és gabonát fogyasztott – olyan adagban, amilyet általában ettek étkezésenként. A második csapat – mely a kontrollcsoport szerepét játszotta -, nem változtatott semmit táplálkozási szokásain.

Mindkét csapat résztvevői visszafogták napi alkoholbevitelüket a tanulmány idejére. A nők egyetlen alkoholos italt fogyaszthattak naponta, a férfiak kettőt. Egyik csoport sem kezdett neki testmozgásnak, s nem tért el a meglévő fizikai szokásaitól a 16 hét alatt.

Foto:123rf.com

A kutatók a kísérlet kezdetekor és végén is végeztek méréseket. A tanulmány végéig a növényi alapú étrendet követő alanyok átlagosan 18,7 százalékkal növelték meg étkezés utáni kalóriaégetésüket, s átlagban 6,35 kilogrammos súlycsökkenés értek el.

Mi több, a vegán étrend csoportban az inzulinrezisztencia és a testzsír szintje is mérséklődött. Kulcsfontosságú, hogy ebben a csoportban lényegesen csökkent a zsigeri zsír mértéke – ez a legkárosabb zsírtípus, amelyet a belső szervek körül tárolunk.

Szemben a fentiekkel, a kontrollcsoportnál nem tapasztaltak jelentős testsúly- vagy testzsírcsökkenést. Miután összevetették a két csapatot, világos lett, hogy az alacsony zsírtartalmú, vegán étrendnek komoly, mérhető hatásai vannak a súlyra és az egészségre nézve.

Mint azt dr. Hana Kahleova, a tanulmány vezetője, a PCRM klinikai kutatási igazgatója megjegyezte: a felfedezés úttörő lehet a túlsúllyal és elhízással küzdő 160 millió amerikai számára. A több kalória elégetése étkezés után évek, sőt évtizedek során jelentős változást eredményezhet a súlykezelés terén.

dieta_zoldsegek

Foto.123rf.com

 

A megállapítások egyébként összecsengenek számos korábbi tanulmánnyal, amelyek kimutatták, hogy a növényi alapú étrend összefüggésbe hozható a csökkent testzsírral.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Yale Egyetem kutatói olyan emberekre koncentráltak, akiknél nem állt fenn cukorbetegség. A résztvevők csoportjában pedig főként nők voltak, ők tették ki a résztvevők 86 százalékát. További kutatásokra lehet tehát szükség, hogy azok esetében is tisztább legyen a kép, akik kapcsolódó egészségügyi problémákkal küzdenek, s kiegyensúlyozottabb csoporttal is fontos lenne elvégezni a kísérletet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php